Yeni Dünyanın Potansiyel Yağ Kaynağı: Kavun Çekirdeği

Artan dünya nüfusu ve iklim krizi ile gıdaya ulaşma sorunu artıyor ve ne yazık ki yakın gelecekte kıtlık için tehlike çanları çalıyor! Gıdaların tarladan soframıza kadar uzanan yolculuğuna baktığımızda ise üretim, taşıma ve özellikle tüketim sırasındaki atık oranları dikkat çekiyor. Durum böyle olunca tüketilebilir atıkların azalan dünya kaynaklarına sürdürülebilir alternatifler olarak kullanılması her geçen gün daha büyük önem kazanıyor. Özellikle meyve ve sebzeler bu konuda en çok atık oranına sahip.

Gıda endüstrisi ise gelecek beslenmesi için bu konuya el atmış durumda ve gıdaların tüketmediğimiz kabuk, çekirdek ve sap kısımlarının geleceğin besinleri olarak karşımıza çıkarıyor. İşte bugün size o besinlerden birinden bahsetmek istiyoruz. Yeni dünyanın potansiyel yağ kaynağı: Kavun Çekirdeği

Sayısal veriler bize gösteriyor ki üretilen bir kavunun %34’ü atık olarak atılıyor. Atık olarak kenara ayırdığımız kavun çekirdekleri protein, lif, karbonhidrat ve özellikle doymamış yağ asitleri içeriği ile iyi bir besin değerine sahip. Anlayacağınız çöpe attığımız yalnızca kavunun çekirdeği değil bir besin kaynağı. Pek tabii mevzumuz çekirdekleri atmayıp tüketelim değil. Çünkü tüketilebilir hali için gıda endüstrisinin bu çekirdekleri işlemden geçirmesi gerekiyor. Bu sebeptendir çok yakın zamanda raflarda kavun çekirdeği yağı görürseniz şaşırmayınız.

Peki ne önemi var bu çekirdeğin yağının? Vücut üzerinde sağlıklı etkileri bulunan doymamış yağlar ve antioksidan E vitamininden zengindir. İçerisinde bulunan yağ asitleri sayesinde toplam kolesterolü ve LDL kolesterolü normal aralıkta tutmaya destek olur dolayısıyla kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Bu yağlar, salatalara çiğ olarak eklenebileceği gibi yemeklerde de kullanılabilir.

Özetle yeni dünyanın, yeni nesil gıdaları raflarda yerini almaya başlıyor. Sen de sofranda popüler kültürün gıdalarından ziyade en yakınındaki tam verimle değerlendirilen bu yeni nesil gıdalara yer verebilirsin. Böylece 2050’de 10 milyara yaklaşması beklenen dünya nüfusunu sağlıklı bir şekilde beslemeyi sürdürebilmek için güzel bir katkıda bulunabilirsin.