Vejeteryan bebek sendromu

 ET SEVMEYEN BEBEK/ÇOCUKLAR İÇİN:
Hayatınızda ilk kez tadına baktığınız bir yemeğe hemen alışabilir misiniz? Elbette ki hayır! İşte tam da bu sebeple bebeğinize biraz zaman tanımalı ve sabırlı olmalısınız..
Et yemeklerine bebeğiniz ilk başta tepkili olabilir. Ek gıdalara geçtiniz, sıra et yemeklerine geldi! İşte şimdi sunum teknikleri ile hayal gücünüzü zorlamalısınız, şov başlıyorJ
· Balık, tavuk ve kırmızı et yemeklerini farklı sunum teknikleri ile bebeğinizle ”o fark etmeden” tanıştırıp öncelikle tadına alışmasına fırsat verin.
Peki bu alternatifler neler olabilir?
o Hazırladığınız ve tadına alıştığı bir sebze çorbasına 2-3 kez çekilmiş kıyma ilaveleri ile fark etmeden etin(tavuk eti, dana eti veya balık) tadına varmasını sağlayın.
o Başlangıç için tavuğu seçin, sonrasında tadı daha keskin olan dana eti ve balık etini aşamalı olarak deneyin.
o Çorbadan sonra sebze püresi veya sebze yemeklerinize iyi çekilmiş kıyma ilavesi yapın.
o Ev yapımı tavuk, dana veya balık etinden köfte yapıp minik parçalar ile tadına bakmasını sağlayın; minik uzun köfteler yapıp kendi eliyle tutarak alışmasını ve tadına bakmasına fırsat tanıyın.
 
· Bebeğiniz bu alternatifleri reddettiğinde ısrarcı olmayın. 2-3 gün sonra tekrar deneyin. Bu periyodları bebeğiniz alışana kadar lütfen sıkılmadan tekrarlayın..
· Et iyi kalitede protein ve demir kaynağıdır. Bu nedenle beslenmesinde olmasının önemi oldukça büyük.. Ancak bebeğiniz eti tamamen reddettiğinde doğanın bize sunduğu diğer protein kaynaklarından faydalanabilirsiniz..
Faydalanabilirsiniz fakat yine de eti denemeye ara sıra devam edinJ.
VEJETERYAN BEBEK/ÇOCUKLAR İÇİN:
Vejeteryan bebeklerin de; kalsiyum, demir, B12 vitamini ve proteinin iyi kaynaklarına ihtiyaçları vardır. Et tüketiminin olmaması süt ve ürünleri ile yumurta tüketmenin önemini daha da arttırır. Yumurta, süt ürünleri, kurubaklagiller ve yağlı tohumlarla beslenmesini desteklemeli, posadan zengin olmayan bir beslenme programı oluşturmalısınız..
 
YUMURTA:
Anne sütünden sonra kaliteli protein olarak 2. sırada olan sofralarımızın baş tacı yumurta, hayatımızın her döneminde büyük öneme sahip! Umarız siz de her gün 1 yumurta tüketerek çocuğunuza örnek oluyorsunuzdurJ. Unutmayın! Çocuğunuz sizi her anlamda rol model olarak seçiyor.
Ek gıdaya geçince aşamalı olarak bebeğinize tanıttığınız yumurtayı her gün mutlaka vermeye devam etmelisiniz. Özellikle et tüketmeyen bebek ve çocuklarda protein ve demir desteği için yumurta olmazsa olmazJ. Bebeğiniz eğer katı halde yumurtayı sevmiyor ise çorbalara terbiye yaparak bile tükettirmek mümkün! J Formülümüz sonsuz yumurta ise sağlıklı beslenmede en önemli anahtar!
SÜT ÜRÜNLERİ
Protein ve kalsiyum deposu, süt ve ürünlerini bebeğinizin minik tabağında hep yer almalıdır. Süt ürünlerini yoğurt, ayran, süt, muhallebi, ev yapımı milkshake şeklinde farklı alternatiflerle sunabilirsiniz. “Çocuğum süt içmiyor, sevmiyor işte!” diye hemen pes etmek yok! J Muhallebi pişirmeye başlayın yada hemen bir milkshake hazırlayınJ..
 
KURUBAKLAGİLLER:
Protein desteği için vejeteryan beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip kurubaklagilleri tadına alıştırmak için başlangıçta kabuklarını soyarak robottan geçirip püre halinde vermek mümkün.. Sonrasında kurubaklagillerde sadece ana öğünlerde faydalanmak yerine; humus şeklinde hazırladığınız kurubaklagil harcını dilerseniz ekmek üstüne sürerek çocuğunuz için keyifli bir atıştırmalık alternatifi geliştirebilirsiniz…J
 
POSALI ÜRÜNLERE DİKKAT!
Büyüme ve gelişme döneminde bebek ve çocuk beslenmesinde posanın yüksek olması mineral ve vitamin emilimlerini olumsuz etkileyeceğinden önerilmez. Bol meyve sebze tüketimine devam edilmelidir, ancak kabuğu soyularak tüketilmesinde fayda var J Büyüme çağında kepekli ürünler yetişkinlerden farklı olarak düşük miktarlarda tüketilmelidir.
· Çocuklar kesinlikle sıkı vejeteryan diyetlerle beslenmemeli, mümkün olduğunca et tükettirmek için denemeye devam edilmelidir. Ancak kendi istekleriyle vejeteryan olan çocukların büyüme gelişmeleri çok yakından izlenmeli, herhangi bir eksiklik durumunda beslenmesi uzman tarafından planlanmalı, öğünlerin tüketilebilirliğini arttırmak için sunum teknikleri geliştirilmelidir.
· Beslenmesine ilave olarak vejetaryan bebeklerde B12, balık yağı ve D vitamini desteği oldukça önemlidir. Bu desteklerin vejeteryan bebeklerde doktor kontrolünde mutlaka yapılması gerekir.
Çocuklarınız ve Sevdiklerinizle Doya Doya Sağlıklı bir Yaşam Dileriz..