Tohum Ailesi Üyesi: Keten

Adını fazlasıyla duymuş olabilirsin. Fakat çoğu kişi gibi sen de keten tohumunun sağlığına etkileri hakkında bilgi sahibi değilsen bu yazı tam senin için. Özellikle fitoöstrojen gıdalar içerisinde yer alan keten tohumunun vücudundaki etkilerini merak ediyorsan, sayfayı kaydırmaya devam etmelisin.
PCOS: Yapılan araştırmalar, keten tohumunun PKOS’lu bireylerde olumlu sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. 2007 yılı Current Topics in Nutraceutical Research’teki çalışmaya göre keten tohumu, içeriğinde lignan adlı bir bileşen barındırması ile vücutta androjen seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor. Keten tohumunun diğer bitkilere oranla 800 kat daha fazla lignan içeriğine sahip olduğunu biliyor muydun? Çalışmada 4 ay boyunca günde 30 g keten tohumu ektiresi takviyesi yapılan bireylerde total ve serbest testesteron seviyelerinde anlamlı bir düşüş gözlemleniyor. Bununla beraber 2015 yılı International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research’te yapılan çalışmaya göre; keten tohumu tozu tüketimi ile beraber bireylerin polikistik yumurtalıklarında küçülme yaşandığı gözlemleniyor. Bu konu ile ilgili hala çalışmalar devam etse de uzman yardımıyla keten tohumu beslenmeye eklenebilir.
Menopoz: 2015 yılı Holistic Nursing Practice’de yayınlanan çalışmaya göre keten tohumu menopozun etkilerini hafifletmede yardımcı olabiliyor. Bir fitoöstrojen gıda olması sebebiyle; menopoz döneminde tüketilebilecek gıdalar arasında yer alıyor.
Kalp Sağlığı: Yüksek ALA(alfa linolenik asit) ve omega 3 içeriğine sahip olması sayesinde keten tohumu kalbinin dostu olan besinler arasında yer alıyor. Bu iyi yağlar sayesinde kalp damarlarının sağlığını destekleyerek kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudunu koruyor. 2010 yılı The Canadian Journal of Cardiology’de yayınlanan çalışmaya göre bu iyi yağlar aynı zamanda kan basıncını düşürmeye de yardımcı oluyor. Bunun yanında bu iyi yağlar kan kolesterol seviyelerini de düşürmede etkili oluyor.
Diyabet: Keten tohumu gerek lif içeriği, gerek iyi yağlardan zengin oluşu sayesinde diyabetli bireylerde olumlu sonuçlar doğuruyor. 2017 yılı Obesity Medicine’ da yapılan çalışmaya göre keten tohumu nitrik oksitin(NO) vücuttaki artışını sağlayarak diyabetli bireylerde oluşan oksidatif stresin azalmasına yardımcı oluyor. 2011 yılında Nutrition Journal’da yapılan araştırma da keten tohumunun; bireylerin yüksek kan şekerini düşürmede yardımcı olabileceği söylenmektedir.
Kanser: Yüksek antioksidan içeriğe sahip olan keten tohumu; vücutta bağışıklığı destekleme özelliğine sahiptir. Bu etkisi sayesinde kansere karşı da koruyucu etkiye sahip olduğunu biliyor muydun? Araştırmalar özellikle meme ve prostat kanserine karşı keten tohumunun olumlu sonuçlar oluşturabileceğini söylüyor.
Bağırsak sağlığı: Yapılan çalışmalar, keten tohumunun yüksek lif içermesi sayesinde bağırsak sağlığını desteklediği ve kabızlık problemlerine yardımcı olabileceğini söylüyor. Fakat kullanım dozajlarını uzman tarafından belirlemelisin; aksi durumda bağırsaklarında olumsuz sonuçlar doğurabilirsin.
Obezite: Keten tohumu zayıflatır! MI?? Sosyal medya üzerinden tonlarca çıkan ürünler arasında keten tohumu da eklenmiş durumda. Fakat gel bir de işi bilimsel ve en doğru yanıyla inceleyelim. Keten tohumu içerdiği lif sayesinde vücutta tokluk oluşturmada etkili bir gıda türüdür. Fakat diğer bir yandan bu özelliğe sahip ilk ve tek gıda değildir. Bu işlevi yapabilen keten tohumu ile beraber birçok sebze, meyve tohum bulunmaktadır. Bu yüzden ne yazık ki keten tohumu o yansıtıldığı gibi sihirli seni bir gecede inceltecek sihirli güce sahip bir gıda değildir. Zaten henüz böyle etkiye sahip hiçbir sağlıklı gıda/ yöntem yok unutma!
Keten tohumunu öğüterek tüketebilirsin. Fakat dikkat! Bu tohumu da kontrolsüzce kullanımdan kaçınmalısın. Aynı zamanda yağlı tohum olduğundan yüksek miktarda kullanımının kalori açısından da sınırı aşabileceğini unutma. Uzman yardımı ile bu tohumu beslenmene doğru bir şekilde eklediğinde sağlığına da destekçi etkisinden faydalanabilirsin.