Sağlıklı beslenme programını ekolojik ve sürdürülebilir kılmalısın!

Exeter Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, iklim değişikliğinin farklı ülkelerin savunmasızlığını gıda güvensizliğine nasıl etkileyebileceğini inceledi. Sonuç; insanların yeterli miktarda uygun fiyatlı, besleyici gıdaya erişimlerinin giderek kısıtlandığı ortaya çıktı.
NE KADAR YİYECEK İSRAF EDİYORSUNUZ?
Dünyanın yıllık yiyecek üretiminin üçte birinin çöpe gittiğini biliyor musun? Bu, yılda 1,3 milyar ton yenilebilir yiyeceğin israf edildiği anlamına geliyor. Bu kadar yiyecek, dünyada açlıktan muzdarip 868 milyon kişiyi doyurabilir.
Rakamlar Birleşik Krallık’ta ortalama bir hane halkının mutfak alışverişine istatistiklerine dayanan tahminlerdir.
• 189 gün bir yetişkinin günlerce doymasına yetecek miktar anlamına gelirken ; 798 € / yıl tasarruf sağlanabilir.
PEKİ NELER YAPMALI ?
• Her geçen gün daha et ağırlıklı beslenme tarzını benimsiyoruz. Oysa ki ekolojik piramitte durum tam tersi; En düşük çevresel etkiye sahip gıdalar (tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler) aynı zamanda sağlık açısından büyük faydalar sunarken kırmızı et ve işlenmiş et gibi yüksek çevresel etkiye sahip besinlerin sağlık yönünden daha tedbirli tüketilmesi öneriliyor. Et tüketiminizi sınırlayın.
• Sürdürülebilir balıkçılık yoluyla sağlanmış balıkları tercih edin
• Sebzelerinizi iyi muhafaza edin ve bozulabilir olanlarını doğru muhafaza edin. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin.
• Şeker içeren ürünleri daha az tüketin.
• Besin atıklarınızı minimize edin.
ATIKSIZ DİYET LİSTELERİ için kendi yoğurdunu kendin mayalayarak işe koyulabilirsin böylece sadece 1 hafta içinde bitirdiğin o plastik yoğurt kabını çevreye bırakmamış olacaksın.
SONUNA KADAR KULLANMAK EN ÖNEMLİSİ
• 1 haftalık alışveriş listende son kullanma tarihi en geç olan paketi değil en yakın olan paketi alırsan kendin için ve ekolojik sistem için güzel bir adım atmış olursun.
• Süt, peynir kaç gün dayanır? Yumurta ne zaman bozulmuş sayılır? Gerektiği kadar almasını öğrenmelisin.
• İsrafı önlemek, iyi malzemeyi doğru zamanda tüketmek için nasıl saklamak gerektiğini ve raf ömürlerini incelemeyi unutmayalım!
  FAYDASI KABUĞUNDA
Son olarak israfı önlemek ve sürdürülebilir kılmak için mutfağında kullanacağın küçük tüyolar bırakıyoruz sana;
• Sebze kabuklarıyla zeytinyağlı yapmayı dene!
• Domates kabuklarını kurut ve baharat olarak kullan!
• Meyve kabuklarıyla az şekerli reçeller yapmayı dene!
• Elma kabuğunu soyuyorsan eğer buzluğa at ve sonrasında smoothielerine kullan!
• Ayva kabuğunu da kaynatarak bitki çayını lezzetlendirebilirsin unutma