Sağlıklı Alternatif: Kabak Çekirdeği

Ay çekirdeğine nazaran tüketiminin belki de daha az olduğu kabak çekirdeği, son zamanlarda birçok tarifte baş yeri almakla beraber sağlığına olan büyük etkileri ile ilgiyi üzerine topluyor. Sen de kabak çekirdeğinin bu etkilerini merak ediyorsan, hemen okumaya devam etmelisin!
Zengin Çinko İçeriği: Çinko, vücutta bağışıklığı desteklemeye yardımcı olan mineraller arasında yer almakta! Bununla beraber saç, tırnak sağlığı da iyi çinko seviyesi ile beraberinde geliyor. Araştırmalara göre kabak çekirdeği, çinko mineralinden zengin oluşu sayesinde bağışıklığı arttırmada ve cilt, saç ve tırnak sağlığını desteklemede yardımcı rol oynuyor. Ortalama 100 gram kabak çekirdeği 7,46 mg çinko içeriyor.
Antidepresan: Triptofandan zengin besinler, mutluluk hormonunun salgılanmasını destekleyerek seni depresyona karşı koruyor. 2015 yılı International Journal of Current Research’teki bir çalışmaya göre kabak çekirdeği zengin triptofan aminoasiti içeriği ile serotonin hormonunun salgılanmasında öncülük ederek vücutta anti-depresan etki gösteriyor.
Fertilite: Kabak çekirdeği, başta çinkodan zengin oluşu ile fertiliteyi destekliyor. Bununla beraber yapılan araştırmalar, kabak çekirdeğinin özellikle erkeklerde sperm sayı ve kalitesini arttırdığını söylüyor.
Prostat Sağlığı: Prostat sağlığı denildiğinde akla gelen ilk besinler arasında kabak çekirdeği yer alıyor. Geçmişten beri prostat sağlığı için alternatif tıpta kullanılan kabak çekirdeği, araştırmalarca da yararlılığı kanıtlanmış durumda. Nutrition Research and Practice’deki bir araştırmaya göre, kabak çekirdeği prostat sağlığını destekleyip, prostattaki tümörlerin büyümesini yavaşlatabilmede yardımcı olabilmektedir. Bunun dışında 2016 yılı Fitoterapia’da yayınlanan araştırma da, kabak çekirdeğinin kanser hücresini küçültmede yardımcı olduğunu söylüyor. Buna bağlı olarak benign prostat hiperplazisine karşı da olumlu sonuçlar verebileceğini söylemektedir.
Kalp Sağlığı: İyi yağlar içeren kabak çekirdeği, kalp dostu besinler arasında! Yapılan araştırmalara göre kan basıncını düşürmede de büyük etki gösteriyor. 2012 yılında Journal of Medicinal Food’daki bir çalışmaya göre; kabak çekirdeği tüketimi, vücutta oksidatif stresi azaltıp kan basıncının düşmesine yardımcı olarak kalbi koruyucu etki göstermektedir!
Magnezyum Kaynağı: USDA(United States Department of Agriculture) verilerine göre kabak çekirdeği, yüksek magnezyum içeren gıdalar arasında yer alıyor. Verilere göre kabak çekirdeği kakao kadar magnezyum içermekte! 100 g kakaoda 519 mg magnezyum bulunmakla beraber, 100 g kabak çekirdeğinde ortalama 535 mg magnezyum bulunuyor. Magnezyum içerikli gıdalar özellikle kas kramplarını önlemede sana yardımcı olduğunu unutmamalısın.
Üriner Sağlık: Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinin üriner sistem sağlığına destekçi olabileceğini söylüyor. 2014 yılı Journal of Taaditional and Complementary Medicine’da hiperaktif mesane problemi yaşayan bireylerde yapılan araştırmaya göre, 12 hafta boyunca 10 g kabak çekirdeği yağı tükettirilen bireylerde şikayetlerin anlamlı derecede azaldığı görülmüştür.