Sağlığına Dost Zencefil

Kış günlerinde yakalandığın gripten kurtulmak, boğaz ağrını ve öksürüğünü hafifletmek için tükettiğin zencefilin aslında bildiğinden daha fazla yararı var! Zaman zaman yemeklerine, zaman zaman çayına eklediğin bu bitkinin vücudundaki işlevlerini öğrenmek istiyorsan sayfayı aşağı kaydırman yeterli :)
 
Ağrı kesici: Zencefilin doğal ağrı kesici olduğunu biliyor muydun? 2010 yılında yapılan çalışmaya göre zencefil egzersiz sonrası kas hasarlarının ağrılarını azaltmada etkili bir bitki türü. Aynı yılda yapılan bir başka araştırma da günlük düzeli zencefil tüketimi egzersize bağlı kas ağrılarını %25 oranında azalttığını söylemektedir.

Mide Bulantısı: İşte sana doğal mide bulantı giderici. Operasyon sonrası bulantı ve kusma, deniz tutması, sabah bulantısı ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmalara karşı zencefil iyi bir destekçi. 2013 de yapılan bir çalışma kemoterapi gören meme kanserlilerin zencefil tüketimiyle kusma ve mide bulantılarında azalma olduğunu göstermiştir.

Afrodizyak: Daha çok soğuk algınlığı hastalıklarında kullanıldığını bildiğin zencefilin bu etkisini duyunca şaşıracaksın. 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre zencefilin cinsel isteği ve performansı arttırıcı yani afrodizyak etkisi mevcut! İşte sana küçük bir tüyo,pPartnerinle yiyeceğin akşam yemeği menüsüne zencefilli portakallı tavuk eklemeye ne dersin? 

Kalp Hastalıkları: Zencefil kalbini seven bitkiler arasında! Yapılan araştırmalara göre zencefil kan kolesterol seviyesini düşürürken aynı zamanda tansiyonunu da dengeleyici etkiye sahip. Çalışmalar bu bitkinin aterosklerotik kalp hastalıklarında yüksek değerlere ulaşan apolipoprotein B değerlerini de düşürdüğünü söylemektedir. 2014 yılında yüksek tansiyonlu kişilerde yapılan çalışmada zencefil tüketiminin sistolik ve diastolik kan basıncını düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Diyabet: İnsülin direncin varsa veya şeker hastasıysan bu paragrafı iyi okumalısın. Zencefil içinde barındırdığı “gingerol” bileşeni metabolizmanı düzene sokmakta rol oynuyor. 2012 de yapılan araştırmaya göre zencefil gingerol sayesinde glikozun hücrelere taşınmasını sağlayıp kan şekerini düşürüyor ve insülin hassasiyetini arttırıyor. Ayrıca diyabetle beraber karaciğer, böbrek, göz ve nöral sistemin zarar görmesinde de koruyucu etkisi bulunmakta! 2015 yılında yapılan bir başka çalışmaya göre ise zencefil; insülin salınım ve hassasiyetini arttırma, lipid profilini iyileştirme ve enzim sistemlerini destekleme özellikleriyle glisemik kontrolü sağlamaktadır.

PMS: Regl öncesi sendromu olarak bilinen PMS (Premenstrual sendrom ) birçok kadının korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Fakat yapılan araştırmalar bu konuda zencefilin süper bir destekçi olarak dönemin etkilerini hafiflettiğini gösteriyor. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre 3 ay boyunca menstruasyonun 1 hafta öncesinden 3 gün sonrası arasında zencefil tüketmeleri sağlanan deneklerin çalışma sonucunda ruhsal, fiziksel ve davranışsal olarak daha olumlu sonuç verdiği gözlemlenmiştir. 2013 yılında yapılan bir çalışmaya göre de zencefil adet dönemi sancılarını azaltma etkisine sahip!

Migren: Kişiden kişiye tetikleyicisinin değişebildiği migren ataklarını engellemede henüz net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat zencefil bu atakları azaltmada sana yardımcı oluyor! 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre zencefil tüketimi migren ataklarını azaltmada olumlu sonuç vermektedir. Ayrıca 2010 yılında yapılan bir çalışma da düzenli zencefil tüketiminin migren ataklarını azaltmayı sağladığını göstermektedir.

Antitoksik: Vücudunda biriken toksinleri zencefille atarak organlarını rahatlatman mümkün! Araştırmalara göre zencefil özellikle böbrek ve karaciğerinde toksinlerin birikmesini engellemektedir. Ayrıca Ulusal Toksisite Yayınlarındaki bir çalışma da zencefilin antitoksik etkiye sahip olduğunu söylüyor!

Anti Enflamatuavar: Zencefil bağışıklığının güçlenmesini sağlayarak enfeksiyonlara karşı svücudunu savunma özelliğine sahip. Araştırmalar düzenli zencefil tüketen kişilerin kanlarında inflamatuvar sitokinlerin azalmasında etkili olduğunu söylemektedir.2013 yılında Etnofarmakoloji Yayınlarında yazılan makaleye göre zencefil taze, kuru olmayan şeklinde tüketildiğinde solunum yolu epitelindeki viral enfeksiyonları azaltmada büyük etkiye sahip! Yapılan bir başka çalışma da zencefilin üst solunum yolları hastalıklarında olumlu yanıt verdiğini göstermektedir. Ayrıca kreçlenme olarak bildiğin osteoartrit gibi inflamatuar hastalıklarda da olumlu sonuçlara sahip!

Kanser: Antioksidan içeriği sayesinde zencefil tümör hücrelerinin oluşmasını engellemekte ya da oluşan hücrelerin küçülmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle yapısındaki 6-gingerol ve 6-paradol bileşenleri kanser hücrelerine karşı savaşan maddeler arasındadır. Güncel araştırmalar zencefil özellikle prostat, meme, kolon, pankreas, ovaryum, sindirim sistemi gibi kanser türlerine olumlu yanıt verdiğini söylemektedir.

Gastrointestinal Sistem: Midenden bağırsaklarına kadar her bir yanında zencefilin yararlı etkilerini görebilirsin. Zencefil mide ülserlerine, sindirim ve emilimde, bakterilere bağlı ishallerde ve gaz problemlerinde olumlu etkiye sahiptir.

Mental Sağlık: Gün içerisinde maruz kaldığımız stres, çevre kirliliği, toksik maddeler, yanlış beslenme beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkilemektedir. Bu durum ise ileri dönemde unutkanlıklar, Alzheimer gibi mental sağlık problemlerini doğurmaya başlamaktadır. Yapılan araştırmalar zencefilin sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarına olumlu etki yaptığını göstermektedir. Çalışmalara göre bu bitkinin tüketimi unutkanlığı azaltmakta özellikle Alzheimer hastalığına karşı korumaktadır. İçeriğindeki antioksidanlar hücre hasarlarını önleyerek beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.2015 yılında yapılan Farmasötik, Biyolojik ve Kimyasal Bilim Araştırma Yayınları da zencefilin Alzheimer üzerine olumlu etkisini desteklemektedir.

Artık sen de zencefilin vücuduna yararlarını öğrendiğine göre, zencefili yemek ve içeceklerine rahatlıkla ekleyebilirsin. O zaman, bugün ara öğününde bir bardak zencefilli bitki çayı tüketmeye ne dersin?