Meyveler Kabusun Olmasın!

Son zamanlarda yazılı ve görsel basında, internette, arkadaş ortamında diyetinin yasaklı besinleri meyveler gerçekten kabusun olmalı mı? Bu konuda bilim dünyasına kulak vererek kafa karışıklığına son vermeye hazırsan, başlıyoruz!

Sağlıklı bir beslenme modelinin vazgeçilmezleri meyve ve sebzeler; kardiyovasküler hastalıklar, kanser, gastro intestinal hastalıklar ve diyabet gibi pek çok hastalığa karşı koyucu etki göstermektedirler. Dolayısıyla bu denli faydalı bir besin grubunun beslenme programlarında yer almaması düşünülemez.

Meyveler; folik asit, A vitamini ve öncüsü olan beta- karoten, likopen, lutein, E, C, K, B2 vitaminleri ile birlikte potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineralleri; lif ve antioksidanları içeren çok fonksiyonlu besinler grubunda yer alır.

Meyvelerin içeriğindeki “Fruktoz” gerçekten zararlı mı?
Burada asıl önemli olan früktoz değil, kaynağı! Çünkü insanlar tarih boyunca taze meyvelerden sağlanan früktozu tüketmişken, günümüzde işlenmiş hazır yiyecek ve içeceklerden alınan yapay früktoz alımı çok daha fazla. Meyveler ile alınan früktoz insülinin aşırı salgılanmasına ve kan şekerinin yükselmesine neden olmaz! Bu nedenle meyve früktozu zararlı değildir.

Peki, ne kadar meyve?
Günde 400-500 gram meyve tüketiminin; kalp hastalığı riskini %16, kalp krizi riskini %8, kardiyovasküler hastalık riskini%13, kanser riskini %4 ve erken ölüm riskini %15 azalttığını söylesem!
Doğru meyve tüketimi için; ara öğünlerinizde tek seferde 200 gramın üzerine çıkmamaya ve tabağında çeşitlilik sağlamaya özen göstermelisin.

Gece meyve yemek zararlı mı?
Uyumadan 2 saat önce son ara öğün tüketimi kuralına bağlı kalarak yediğimiz porsiyon kontrollü bir meyve; kan şekerimizi yükseltmez, insülin salınımızı tetiklemez. Meyvenin yanında yağsız süt/ yoğurt tüketimi ise uyku kalitene destek olacağı için bu ikili ile tatlı isteğini baskılayabilir, antioksidan alımını arttırabilir ve rahat bir uykunun temelini atabilirsin.

Doğada hiçbir besin tek başına zehir veya mucize değil, önemli olan hangi besini nasıl, ne kadar yediğindir!