Metabolizmaya Destek Bitki Çayları

KANSERE KARŞI İLK SİLAHIMIZ YEŞİL ÇAY:
Üzerinde en çok çalışma yapılan ve en çok konuşulan yeşil çay, gerçekten bir doğa harikası! Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki; yeşil çay yüksek antioksidan kapasitesi ile sizi kanserden koruyor, bağışıklık sisteminizi destekliyor, kan şekerinizi dengeliyor, kolesterol seviyenizi düşürüyor, fazla ödeminizi atıyor, hatta yaşlanmayı bile geciktiriyor! Bu mucizevi özelliklerinden yararlanmak için günde en az 2 fincan yeşil çay ile ara öğünlerinizi çeşitlendirin, ancak günde 4 fincandan fazla tüketmeyin! Eğer yeşil çayın buruk tadını sevmiyorsanız; tarçın, karanfil veya limon ile aromalandırıp yeşil çayınızı keyifle tüketmeniz mümkün! Tansiyon ve kalp damar hastaları için dikkatli kullanım ile günde 1-2 fincan tüketilmesi önerilmektedir!
Soğuk algınlığına karşı 3 SİLAHŞÖR; ADAÇAYI, EKİNEZYA ve IHLAMUR!
EKİNEZYA
Ekinezya; üst solunum yolu ve bağışıklık sistemi destekçisidir. Soğuk algınlığının yanı sıra virütik uçuk tedavisinde de ekinezya bitki çayının etkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bu yararlı etkileri için kaliteli ekinezya bitkisi tüketimi oldukça önemlidir. Burada da paketli ürün kullanmının önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor! 5-10 dakika demlenip günde 2-4 fincan tüketimi yararlı etkileri için yeterli olacaktır.
ADAÇAYI
Soğuk havalarda antiseptik özelliği ile boğaz enfeksiyonlarında hep kullandığımız başucu çayımız adaçayından tam anlamı ile faydalanmak için 5-10 dakika demledikten sonra hemen tüketilmeli bu süreyi aşan adaçayı kesinlikle tüketilmemelidir. Hamilelik döneminde kullanımı ile ilgili zararlı olabileceğine ilişkin çalışma sonuçları nedeniyle bu dönemde kullanılmamalıdır.
IHLAMUR
Soğuk algınlığı geçiren her bireyin ilk aklına “ıhlamur çayı içmek” geliyor! Kesinlikle doğru tespit! Ihlamur bitkisinin iltihap giderici, ağrı kesici ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri sayesinde soğuk havalarda, mevsim geçişlerinde olmazsa olmaz bitki çayımız; Ihlamur!
KUŞBURNU
C vitamini deposu kuşburnu; sonbaharın vazgeçilmesi, kış aylarının ise baştacıdır! Hem antioksidan kapasitesi yüksek ve kanserden koruyucu hem de bağışıklık sistemini destekleyici bu bitki çayı ile soğuk havalarda metabolizmanızda C vitamini bombası etkisi yaratın!
REZENE
Sindirim sistemi dostu, boğaz enfeksiyonunda da faydalı etkileri mevcut olan rezene; tüm hayat akışını olumsuz etkileyebilecek kronik kabızlık durumunda her yaşta güvenle kullanılabilecek bir metabolizma destekçisidir. Ancak laksatif etkisi sebebiyle günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir.
MATE
Fiziksel veya zihinsel yorgunlukta uyarıcı kafein içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkidedir. Ancak kalp damar hastalıkları ve yüksek tansiyonda kullanılması önerilmeyen bir bitki çayıdır. İdrar atıcı etkisi de bulunan mate çayı; terletici ve ödem atıcı etkileri sebebiyle de tercih edilmektedir. Ancak kullanım miktarı günde 2 fincanın üzerinde olmamalıdır.
TARÇIN
Tarçın; tokluk hissi yaratır ve kan şekerini düzenler! Bu özellikleri bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak hangi tarçın türünün kullanıldığı oldukça önemlidir! Etken madde olan “sinnamaldehit” %85-90 oranında “çin tarçını”’ında mevcuttur ve daha buruk bir lezzeti vardır. Ülkemizde, piyasada besinlere aroma vermesi için kullanılan formu ise “seylan tarçını”dır. Seylan tarçını, daha lezzetlidir ancak %65-70 oranında “sinnamaldehit” içerir! Kan şekerimiz dengelemek ve iştahı baskılamak için “seylan tarçını” da oldukça etkilidir.
BİTKİ ÇAYI TÜKETİMİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİRKAÇ BİLGİ DAHA!
• Demlediğiniz bitki çayının faydalı uçucu yağlarından yararlanabilmek için mutlaka kapaklı bitki çayı bardakları kullanmalısınız! Demleme süresince kapağını açmamalısınız, böylece uçucu yağların buharlaşıp kaybolmasını önlemiş oluruz!
• Poşet bitki çayları; hem pratik hem de hijyen açısından daha güvenilirdir.
• Bitki çayınızı şekerle tüketmek yerine tarçın kabukları, karanfil ile lezzetlendirebilir veya bitkisel tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.
• Sanılanın aksine hiçbir bitki çayı, yağ yakımını direkt olarak sağlamaz! Sadece sindirim sistemini rahatlatıcı, fazla ödemi atıcı veya metabolizmayı kısa süreli düşük düzeyde hızlandırıcı etkide olabilir. Hiçbir bitki çayı tek başına şifa veya mucize değildir. Bu muhteşem dengeyi, doğanın bize sunduğu mucizevi sağlıklı besinleri bir arada yeterli ve dengeli tabaklar ile sağlayabiliriz.
Doya Doya, Sağlıklı Yaşam dilekleriyle..