Kıyafet Dili

İnsanların birbirleri ile anlaşabilmeleri, düşündükleri mesajları karşısındaki kişilere iletebilmeleri için çeşitli yöntemleri vardır. Bunlardan ilk akla geleni tabi ki konuşma dilidir. Ona eşlik edenin ise beden dili olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Peki, kıyafetlerin de bir dili olduğunu söylesem!
Ayrıca bu üç dili bir araya getirdiğinde alamayacağın olumlu sonuç, geçiremeyeceğin güzel bir günün dahi kalmayacak diye eklesem.
Yerine göre giyim; hepimizin aşina olduğu ve elinden geldikçe dikkate aldığı bir konu. Fakat yine de sıkça şikayet ettiğimiz ve kimi zaman beceremediğimizi düşündüğümüz günler oluyor. İşte tam da o günler için haftanın konusu olan kıyafet dilinin 3 silahşörünü karşına getiriyorum!
1. Söz geçiren kıyafetler
2. Mesafe yaratan kıyafetler
3. Samimi kıyafetler
Bu 3 silahşörü destekleyenler ise tabi ki renkler!
Daha açık konuşmamı mı bekliyorsun?
Yaklaş ve bırak o zihnindeki ön yargıyı. Çünkü aşağıdaki örnekler ve beraberindeki maddeler senin için geliyor.
  • Önemli bir görüşme için hazırlanacaksın ve ne giyineceğini bilmiyorsun. Üstelik görüşmede bir sıfır önde olmak istiyor, söyleyeceklerinden önce görüntünle karşı tarafın konuya ilişkin yetkinliğini ve kararlılığını hissetmesini bekliyorsun. Sana verecek tek önerim; al eline söz geçiren kıyafetlerini ve yarat günün kombinini.   
Söz geçiren kıyafetlere örnekler;
*Beyaz gömlek: iyi bir beyaz gömlek öncelikle yedeği olan bir beyaz gömlektir. Ve dik yakalı ütü kabul eden kolay kolay kırışmayan türden olmalıdır.  
*Siyah bir elbise: Vücut özelliklerinize göre seçeceğiniz siyah bir elbise karşı tarafa görüşmeyi ne kadar ciddiye aldığınızı basit yolla anlatır. Kalem elbiseler siyah elbise için en iyi alternatiflerdir.
*Takım elbise: Rengi kırmızı ya da haki olabilir. Önemli olan pantolon ve ceketin aynı renkte olmasıdır.
*Ekru cigaret pantolon ve ekru bluz üzerine ekru uzun bir blazer ceket. Farkındaysanız yaratmanız gereken kombinin tüm parçaları bir önceki satırda.
*Sallanmayan aksesuarlar, siyah ve renksiz çoraplar, elde taşınabilecek köşeli detaysız çantalar.
*Stiletto : Başlı başına bir söz geçirendir, mucize buluş ve kadını gerçek bir kadın gibi hissettirendir.
Söz geçiren renkler; Siyah, lacivert, haki, ekru ve kırmızı
  • Eskiden çok samimi olduğun o kişi ile aranızda uzun zamandır bir mesafe var. Aslında her şey bu haliyle çok iyi gidiyor ama siz bir araya gelmek zorundasınız. Aradaki mesafenin kalkması da pek işine gelmiyor. Nasıl bir kombin bu mesafeyi daha net hissettirebilir? Sana diyeceğim tek şey; mesafe yaratan kıyafetlerle donat kendini. 
Mesafe yaratan kıyafetlere örnekler;
*Deri, ipek , kürk , kaşmir ; onlarla hazırlanmış her parçanın karşı tarafa kendini bir adım geride durması gerektiği hissiyatını verdiğini söylesem., 
*Evrak çantası gibi gizemli ve güçlü görünümlü çantalar ile zümrüt/ elmas gibi taşların karşı tarafla arana ’dikkat’ sınırı çektiğini belirtsem,
*Atkılı ayakkabılar ve topuklu oxfordlar; güçlü duruşunu daha da etkinleştiriyor diye iliştirsem!
Mesafe yaratan renkler; Siyah, lacivert, koyu gri, beyaz , teal (Petrol yeşili/mavisi), mor
  • Ortamı rahatlatan kişi olmak sana düştüyse, sen gideceğin yeri iyi tanıyor ama onlar seni hiç tanımıyorlarsa ve aslında olduğun gibi görünmek istiyorsan; seçimin tabi ki samimi kıyafetlerden yana olmalı! Unutma onlar yaşı küçülten, adı üstünde samimiyeti artıran ve ortamın gerginliğini yumuşatan tercihlerdir. Arkadaş toplantıları, hafta sonu brunch, çay, piknik davetleri vs gibi durumlarda kurtarıcılarındır.  
• Kot kumaştan yapılmış her tür parça 
• Şort veya salopet
• Balon etek, küloş etek veya tütü etek
• Karpuz kollu bluzlar, gömlekler
• Uzun hırkalar, püsküllü süvet ceketler
• Babet ve postallar, zımbalı botlar
• Kapüşonlu parçalar
• Sallanan tüm aksesuarlar
• Renkli çoraplar
Samimi renkler; Sarı, turuncu, mavi, pudra renkler, pembe
Son olarak şunu belirtmek zorundayım; eğer söz geçiren bir kıyafeti ve rengi, baskın olmaman gereken bir görüşmede tercih edersen, bu senin aleyhine olabilir. Ya da oldukça ciddi bir görüşme için samimi kıyafet dilini tercih etmeni konuyu ciddiye almadığını düşündürebilir.

Özetle; doğru kıyafet dilini kullanman tıpkı tatlı dil gibi yılanı deliğinden çıkarabilir.

Demedi deme ve olması gereken yerde olması gereken dili benimse!