Emzirirken Yiyeceğiniz En İyi 15 Besin

1. Yoğurt: Günde en az 2-3 porsiyon yoğurt tüketin. Geleneksel yöntemlerle yoğurt yapan anneler, kesinlikle kapıdan süt alarak değil, hijyenik olan günlük sütleri (pastörize) veya kutu sütleri (UHT) kullanarak yoğurt yapın. Hazır tüketen anneler ise probiyotikle zenginleştirilmiş yoğurtları tercih edin. Bu yoğurtlar, anne sütünün probiyotik içeriğine katkıda bulunur. Probiyotik içeriği yüksek olan anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur, güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar.

2. Yumurta: Bebeğinizin beyin gelişimine katkıda bulunan, sütünüzün kalitesine destek çıkan en değerli besin! Ama dikkat! Yumurta bebeklerde hassasiyete neden olabilir. Bebeğinizde herhangi bir belirti olmadığı sürece, bu mucizevi besinin tadını çıkartın :)

3. Yulaf Ezmesi: Bu kompleks karbonhidrat daha enerjik hissetmenizi sağlar ve süt miktarınızı artırır. Bitkisel protein ve posadan zengin olan yulaf ezmesi sindirim sistemini düzenler. Bebeğini sakin sakin emzirmek isteyen anneler, akşam yemeğinden sonra yoğurt ile tüketin.

4. Süt / Ayran: Anne sütünü artırmanın ilk yolu sıvı tüketimini artırmaktır. Bu sıvıların başında da önemli protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin süt ve ayran gelir. Sütü yağı azaltılmış ya da yağsız, ayranı ise yağsız ve tuzsuz tercih edin.

5. Ton Balığı / Somon: Ton balığı ve somon omega 3 ve proteinin iyi kaynaklarıdır. Bebeğinizin beyin gelişimini destekler, sizin ise emziklilik döneminde stres yönetiminize destek çıkar :)

6. Maş Fasulyesi / Börülce: B grubu vitaminleri ve posadan zengin olan bu besinler; sindirim sistemini düzenler, kan şekeri kontrolünü sağlar ve bol miktarda bitkisel protein içerir. Haşlayıp koyu yeşil yapraklı sebzelerle karıştırıp salata şeklinde tüketin.

7. Karabuğday / Buğday: Bu besinler düşük glisemik indeks değerine ve yüksek posa oranına sahiptir. Kan şekeri kontrolü sağlar, sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirir. Karabuğdayı sebze yemeklerinde, salatalarınızda veya pilav olarak tüketin. Buğdayı ise süt ile pişirip içine 1 tatlı kaşığı bal koyarak tatlı ihtiyacınızı giderin, sütünüzü artırın :)

8. Badem: Anne sütünün içerdiği E vitamini, antioksidan ve omega 3’lerle miktarı artırarak bebeğinizin gelişimini destekler.

9. Ispanak / Pazı / Dereotu: Emzirme süresince ikinize de gerekli olan demir, kalsiyum ve folik asiti içerirler. Çiğ veya az pişmiş olarak tercih edin, yemeklerin içinde de mutlaka kullanın. İçindeki demiri kaybetmemek için yoğurtla değil, yumurta veya C vitamini kaynağı bir besinle tüketin.

10. Çemen Tohumu: Tavuk ve et yemeklerinin lezzetine lezzet katan bu besin aynı zamanda sütünüze de bolluk katacaktır.

11. Rezene: Anne sütü salınımı için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini artırır. Gaz şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Hem bebeğinizi hem de sizi rahatlatır.

12. Sarımsak / Soğan: Anne sütü artıran en iyi besinler arasında yer alırlar. Süt üretimine yardımcı bileşikler vardır. Yemeklerinizde ve salatalarınızda bol bol kullanın. İpucu: sumaklı soğan salatası :)

13. Kuşkonmaz: Kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için, gerekli hormonlar vardır. A vitamini, potasyum ve posadan zengin olan kuşkonmazı sebze yemeklerinde, ızgara etlerin yanında kullanın.

14. Balkabağı: Zengin beta karoten içeriğiyle sütünüzü artıran balkabağını, tatlı olarak tüketmeniz hem tatlı isteğinizi azaltacak, hem de sütünüzü artıracaktır.

15. Su – Maden Suyu: Emzirme döneminde olan anne, sütünü artırmak için 3,5-4 litre su içmelidir. Meyvede porsiyon kontrolünü sağlamak için sularınızı meyvelerle renklendirin. Kompostoya dikkat! Günlük toplam tüketiminiz 400 g taze meyve veya 80 g kuru meyve olmalıdır. Komposto yaptığınızda kuru meyve miktarına dikkat edin ve ekstra meyve tüketmeyin. Emzirirken terleyerek kaybettiğiniz elektrolitleri ise günde 2 şişe maden suyu ile tamamlayın!

Sütünüzün bol olduğu, sağlıkla emzirmeli günler dileriz :)