Diyette Sosyal Medya Etkisi

İnternette en çok vakit geçiren ülkeler sıralamasında 16. Sırada yer aldığımızı biliyor muydun? Günde ortalama 4.6 saat bilgisayar başında, 2.9 saat de mobil cihazlarımızda online oluyoruz. Peki bu kadar “online” olmak bizim yeme davranışlarımızı nasıl etkiliyor? Bu konuyu merak ediyorsan okumaya devam etmelisin, çünkü sonuçlar oldukça dikkat çekici!
Sosyal medyadaki yemek fotoğrafları iştahını yönetiyor!
2016 yılında yayınlanan bir çalışmada sosyal medya görsellerinin iştah açıcı etkisi olduğu, bireylerin aç olmasalar dahi görüntüden etkilenerek bir şeyler yeme ihtiyacı duyduğunu gösteriyor. Bir başka çalışma ise gördüğümüz herhangi bir yiyeceğin bir sonraki öğünde besin seçimimizi etkilediği vurgulanıyor.

Sosyal medyada vakit geçirerek yemek yemek yalnızlaştırıyor!
Günde ortalama 3 öğünden ikisini yalnız yediğimizin farkında mıyız? Tek başına yemek yerken sosyal medyada aktif olmak daha çok hoşuna gidiyor olabilir fakat aynı şey yediğin yemeğin bıraktığı psikolojik his için geçerli değil. Araştırmalar özellikle öğle yemeklerini bir toplulukla yiyen bireylerin kendilerini daha doygun ve mutlu hissettiklerini, aynı zamanda çalışma performanslarının daha yüksek olduğunu belirtiyor. Üstelik tabağını görmeden, lokmaları çiğnemeden yutman da doygunluk hissinin oluşmasında gecikmeye ve kilo alımına neden olabiliyor.
Sosyal medyada vakit geçirmek beden imajı kaygısını arttırıyor!
Bireylerin beden imajı kaygısı üzerine yapılan bir araştırmada sosyal medyada aktif olanların olmayanlara göre 2 kat daha fazla kaygılı olduğu bulunmuş. Beslenme ile ilgili kafa karışıklıklarının temelinde de takip ettiğin hesaplar yatıyor olabilir?!
Sosyal medyada takip ettiğin hesaplar kilo probleminin büyümesine neden olabilir!
Kilo alma süreciniz, zorlandığınız her şey benzer olduğu için bu konuda uzman olmayan bir hesabı takip ediyorsan metabolizmanın tüm dengesini alt üst ediyor olabilirsin. Aynı durum kısa sürede yüksek kilo kayıpları vadeden sayfalar için de geçerli. Üstelik bu hesapların önerilerini uzun süre uyguladığında yaşayabileceğin sağlık sorunları sadece fizyolojik değil psikolojik olarak da sağlığını tehdit ediyor unutma!

Peki ne yapmalıyız? Hiç mi kullanmayalım yani! Dediğini duyar gibiyim… Önemli olan hiç kullanmamak değil elbette. Yapman gereken; sosyal medya hesaplarını kontrollü kullanmak, dengeli yaşamak. Sana ufak fakat oldukça etkili olduğuna inandığım bir yöntemi söyleyeceğim!
Son 3 yıldır gündemde yerini çoktan alan sosyal medya detoksunu uygulamaya ne dersin? Maddeler oldukça basit ve kısa;
1. Takip ettiğin hesapların güvenilir, doğru bilgi kaynaklarına sahip olmasına özen göster.
2. Telefonda geçirdiğiniz vakti hesaplayan bir uygulama edinerek günde ne kadar dijital yaşamda olduğunuz gerçeği ile yüzleşin.
3. Hesaplarınızı kullanma sürenizi belirleyin ve bu süreyi gittikçe kısaltın, kendiniz yapamıyorsanız sosyal medyanın gücünden faydalanarak uygulamalara işi bırakın ;)
Ruhsal ve bedensel sağlığını korumak, hayatını dengede tutmak için gerçek yaşamı unutma! Dijital yaşamın kolaylıklarını hayatına katarak doya doya yaşa :)