Dikkat LGS!

Bilim her geçen gün bağırsak sağlığının hastalıklarla ilişkisini kanıtlıyorken, bu sağlığın bozulmasında birçok problemle karşı karşıya kalabileceğini biliyor muydun? Bağırsağının sağlıksız olmasıyla ortaya çıkabilen LGS, gün geçtikçe birçok kişinin problemi haline gelmiş durumda. Sen de bu sendromu yakından tanımaya, bağırsak sağlığına destekçi olarak diğer hastalıklara karşı da korunmaya hazırsan haydi o zaman başlayalım 
LGS nedir?
“Leaky Gut Sydrome” diğer adıyla Sızıntılı(geçirgen) bağırsak sendromu, bağırsak duvarının normalden daha fazla geçirgen olmasıyla beraber ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Sağlıklı şartlarda bağırsak duvarı hücreleri toksin maddeleri ayırıp uzaklaştırırken, bu sendromla beraber hücreler toksinlerin geçişine izin vermeye başlar. Normalde protein, sinir, bağ doku, yağ ve atıklar kan dolaşımında emilmezken, LGS kaynaklı oluşan geçirgenlikten dolayı emilim gerçekleşir ve hücrelerde hasar meydana gelir.
LGS Belirtileri Nelerdir?
- Gaz, şişkinlik
- Kramplar
- Gıda duyarlılıkları
- IBS( Irritabl Bağırsak Sendromu)
- Emilim bozuklukları-vitamin mineral eksiklikleri
- Kabızlık/diyare
- Cilt problemleri
- Kronik Yorgunluk
- Anksiyete
- Troit problemleri
- Otoimmün hastalıklar
- Kilo problemleri
- Nörolojik problemler
LGS’ye sebep olan faktörler nelerdir?
Bağırsak epitelinde oluşan inflamasyon temel anlamında LGS sebepleri arasındadır. Bununla beraber;
- Stres
- Oksidatif stres hasarı
- Antibiyotik
- Aspirin, ibuprofen, vicodin gibi non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar
- Fazla alkol ve kafein tüketimi
- Alerjik bünyelerde glüten veya diğer alerjen olabilecek proteinlerin tüketimi
- Uzun süre bekleyen tahıl, meyve ve rafine karbonhidratlarda oluşan küf-mantar mikotoksinleri
- Kontamine yiyecek ve içeceklerde oluşan giardia lamlio, kriptosporidyum, blastocystis hominis gibi parazitler
- Kontamine yiyecek ve içeceklerde oluşan H. Pilori, klebsiella, citrobacter, pseudomonas ve diğer zararlı bakteriler
- İşlenmiş-fermente gıdalardaki zararlı kimyasallar
- Enzim eksiklikleri( Çölyak, laktoz intoleransı)
- Reçeteli kortikosteroidler
- Yüksek rafine karbonhidratlı beslenme
- Doğum kontrol hapları gibi reçeteli hormon ilaçları
Bu etkenlerden en fazla antibiyotik bağırsaktaki iyi bakterilerin de zarar görmesine, bu yüzden vücudun zararlı mikroorganizmalara karşı korumasız kalmasına ve LGS’nin oluşmasına sebep oluyor.
LGS’nin Vücuda Etkileri
LGS çoğunlukla alerji ve otoimmün hastalıklarla ilişkilidir. Otoimmün hastalıklar vücudun kendi dokularına karşı antikor üretmesi sonucu ortaya çıkar. Bu hastalıklar içerisine; römatoid artrit, fibromiyalji, lupus, diyabet, MS, Alzheimer, Chrons hastalığı, Ülseratif kolit, tiroidit, kronik yorgunluk sendromu gibi hastalık grupları girmektedir. Diğer bir açıklama ile bu hastalık grupları aslında LGS ile de bağıntılı olabiliyor!
Vitamin- Mineral eksiklikleri
LGS kaynaklı vücutta oluşan inflamasyon, vitamin-minerallerin taşıyıcı proteinlerine zarar vererek emilim problemleri kaynaklı eksikliklere sebep oluyor! Örneğin; fibromiyaljide bireyler yüksek magnezyum içerikli beslenmeye/suplement takviyesine rağmen magnezyum eksiklikleri yaşamaktadır. Araştırmalar bu durumun açıklamasını; “bireyde LGS kaynaklı magnezyum taşıyıcı proteinlerin zarar görmesi durumunda, takviyeye rağmen magnezyum eksiklikleri görülebileceği” şeklinde yapmaktadır.
Neler Yapılabilir?
Probiyotikler: 2013 yılı Current Nutrition & Food Science’ ta yayınlanan çalışmada probiyotik takviyesi bağırsak florasının sağlıklı olmasını sağlayarak LGS’ye karşı da iyileştirici etki taşıyabileceği söyleniyor! Araştırmaya göre probiyotikler intestinal mukozada ve bağırsaktaki hücreler arası bağda dayanıklılık sağlayıp, mukozal bariyer fonksiyonunu koruyor. Ayrıca hücreler arası bağların zayıflamasına, zarar görmesine sebep olabilecek faktörlere karşı da koruyucu etki taşıması sayesinde LGS ile savaşıyor. Probiyotiklerden özellikle Laktobasil ve Bifidobakter türlerinin bu olumlu etkiyi yaratmada büyük rol oynadığı da söylenmektedir.
Fruktooligosakkaritler: Bağırsağındaki iyi bakterilerin gelişmesini istiyorsan prebiyotik beslenmelisin! Böylece LGS’ye karşı da vücudunda olumlu etkiler alabilirsin. Fruktooligosakkaritler; soğan, hindiba, kuşkonmaz, yer elması, muz, sarımsak gibi besinlerde doğal olarak bulunan bir oligosakkarit türüdür. Journal of Physiology and Biochemistry’deki bir çalışmaya göre; bu fruktooligosakkaritler gerek mineral emilimini arttırarak gerekse prebiyotik etki göstererek bağırsağındaki iyi bakterilerin gelişmesinde rol oynuyor.
Omega 3 Takviyesi: 2016 yılı Annals of Gastroenterology ‘de yayınlanan bir derlemeye göre Omega 3 takviyesi, LGS sebebi olan artmış bağırsak geçirgenliğini azaltmada büyük etkiye sahip. Bununla beraber intestinal bariyer fonksiyonlarının iyileşmesi ve inflamatuvar marker sentezinin azaltılmasında da büyük rol oynamaktadır.
Glutamin: 2010 yılında yayınlanan ClLINICS’teki çalışmaya göre glutamin intestinal bariyer fonksiyonlarının iyileşmesinde ve hücreler arası artan geçirgenliğin azaltılmasında olumlu yanıtlar veriyor. Glutaminden zengin besinler arasında balık, hindi, tavuk eti, yumurta, süt ürünleri, pancar, lahana, yeşil yapraklı besinler yer alıyor.
Diyet: Yüksek miktarda hayvansal yağ ve rafine karbonhidratlı beslenme bağırsak florasına zarar vererek LGS oluşumuna sebep oluyor. Beslenmeni biz uzman yardımıyla düzenleyerek iyi yağlardan zengin ve kompleks karbonhidrat içerikli bir diyet bağırsağının da sağlıklı kalmasına yardımcı olacak
Vitamin ve mineraller: Özellikle antioksidan etkiye sahip vitamin ve mineraller, intestinal bariyerin zara görmesini engelleme ya da oluşan hasarı iyileştirmede yardımcı etkileri mevcut. Diyetini antioksidandan zengin kılman, LGS’ye karşı de bağırsaklarını koruyacak. Vitamin gruplarından özellikle A,C,E vitamini ile çinko ve selenyum bu gruplar arasında.