Depresyon Sebebi: Yeme Alışkanlıkları

Bazılarımız, ruhen daha iyi hissetmenin çözümünü yemek olarak görür. Oysaki stresliyken çıtırdayan besinleri, duygusalken damakta kaygan his bırakan besinleri seçmen bilim dünyasında gerçekliği kabul edilmiş bir besin seçimi alışkanlığıdır. Fakat bu alışkanlıklar sonlandırılamaz alışkanlıklar değildir. Ne yapabilirim ki? Dediğini duyar gibiyim… Kendini iyi hissetmediğinde sana önereceğim 3 temel maddeyi böyle anlarda aklına getirerek sağlıklı bir çözüme başvurmaya ne dersin?

Rahatlamak için yeme! İnsanlar sık sık yiyecekleri kendine ilaç gibi görme eğilimindedirler. Özellikle de üzüntü, utanç, kırgınlık gibi rahatsız edici duyguları önlemek için yiyeceklere sarılırlar. Ve bu duygulara sahip bireylerin eli ilk olarak bisküvi, kek vb. yüksek karbonhidratlı yiyeceklere gider. Sebebi ise; şeker miktarı yüksek bu besinlerin beyinde seratonin salınımını ani olarak yükselmesi ile birlikte gelen anlık mutluluk hissidir. Fakat bu etki uzun sürmeyeceği gibi aşırı miktarda şeker tüketimi beraberinde sinir sisteminin konforunun da bozulmasına etki edecektir. Bu durum ise beraberinde tekrar duygu-durum bozukluğunu getirecek…
JetFikir; Böyle bir an yaşıyorsan ilk önce yemenin bu durumu düzeltip düzelmeyeceğine odaklan, yemenin iyi geleceği fikrine hala inanıyorsan şeker oranı yüksek olmayan, porsiyon kontrollü atıştırmalıklara elini uzat.

İştahsızım ben deme! Bazılarımız ise kızgın, stresli veya öfkeliyken başta olmak üzere ruhen iyi hissetmediğimizde çok az yemek yeriz, hatta aç gezenlerimiz bile vardır. Sebebi ise; içinde kabullenemediği şeyler varken içinin daha fazla şey almaya hazır olmayışı olarak düşünülmektedir. Fakat ihtiyacın olan kadar yemediğinde duygularının açlığına fiziksel açlığında eklenecek ve gerginlik, sinirlilik, kızgınlık ve öfke gibi duygular tamamen kontrolden çıkacaktır.
JetFikir; böyle bir an yaşıyorsan tabağını çok doldurmadan besleyici şeyler tüketmeye özen göstermelisin. Örnek veriyorum bir bardak light süt ve bir orta boy muz ile açlığını bastırırken kan şekerinin dengede kalmasına, kortizol salınımını düşürerek sakinleşmene destek olabilirsin.

Yiyecek tercihlerinde sağlıksızlara yönelme! Kendimi zaten çok kötü hissediyorum, bir de yemek hazırlamakla uğraşamam dediğin zamanlar çok oluyorsa bu önerime mutlaka kulak ver. Depresyona eğilimli insanların daha çok fast-food tarzı hızlıca tüketime sunulan, yüksek yağlı besinleri tercih ettiğini biliyor muydun? Bu duygu halinden kurtulmak için yeşil sebzelerin, rengarenk meyvelerin öneminin büyük olduğunu unutma! Buzdolabında mutlaka sağlıklı yiyecekler bulundur ve bunları satın aldıktan sonra tüketime uygun şekilde paketlemeye özen göster. Yeşilliklerini güzelce yıkayarak hava almayan kaplarda muhafaza edebileceğin gibi kavrulmamış fındık, badem ve cevizini de ihtiyacın olduğu kadar ufak paketlerle mutfağında bulundurabilirsin.

Kendini çok sık mutsuz, huzursuz veya gergin hissediyorsan; B grubu vitaminlerinden zengin tam tahılları, seratonin salınımından sorumlu triptofan vb. aminoasit kaynaklarını, omega-3ten zengin yağlı tohum ve deniz ürünlerini beslenmende ne kadar bulundurduğu sor kendine! Cevapların yetersiz alımı gösteriyor olacağından eminim ;) kan tetkiklerinin de bu konuda sana yardımcı olacağını unutma! Mesela yetersiz D vitamini alımının doğrudan depresyon sebebi olduğunu biliyor muydun?
Ruh ve bedensel doyumla, mutlu günler dilerim…