Çocukların Yeni Yemekler Keşfetmesinin Püf Noktaları - 1

Öncelikle çocuğunun özgür bir birey olduğunu unutma! Kararlarına saygı göster, seçim yapmasına izin ver!

Sen nasıl ne yiyip ne yemeyeceğine, doyup doymadığına karar verebiliyorsan; çocuğunun da karar verebileceğini unutma! Çocuğunun sesine kulak ver! 6 ayını dolduran bir bebek bile doyduğunu veya daha fazla yemek yemeyi istemediğini başını çevirerek belli eder. Ama anne çocuğunun doyduğu miktarla kendi doyamayacağı için, onun da doyabileceğini düşünmez. Tabaktakileri bitirmesi için baskı yapar. Yapılan her baskı ise çocuğu yemekten uzaklaştırır! Çocuğunun seçim yapmasına izin ver! Tek seçenek sunman, onun özgürlüğünü ve seçim hakkını kısıtlar. Oysaki yemekte birkaç alternatif sunman ve seçim yapmasına izin vermen; çocuğunun düşüncelerine ve ona verdiğin değeri gösterir. Yemekte alternatif yoksa da “Yemeğini hangi tabakla yemek istersin, haydi sen seç!” demen bile, çocuğunu motive edecektir :)

Anne babalar; çocuğunuzun beslenmesinde rol model sizsiniz! Değişime önce kendinizden ve mutfağınızdan başlayın!

Çocuğun sadece dış görünüşüyle değil; davranışlarıyla da size benzer! En başından beri, sessiz bir seyirci olarak, sizi (anne-baba) izlediğini unutma! Yemek masasında, sizlerin yemeğe yaptığı ufak bir mimik bile çocuğunu etkileyecek ve yemeğin tadına bile bakmadan tepki göstermesine yol açacaktır. Aynı şekilde bu kuralın mutfağınızda da geçerli olduğunu unutma! Çocuğunun sağlıklı beslenmesini ve sağlıksız abur cuburlardan uzak durmasını istiyorsan; önce buzdolabı ve mutfak dolaplarındaki besinlere bir göz at! Çocuğunun yemesini istemediğin ne kadar çok besin var değil mi? O zaman değişime önce kendinizden ve mutfağınızdan başlayın; sonra çocuğunuzdan sağlıklı beslenmesini isteyin :)

Yemek saati, oyun saati değildir! Yemeklerin; yemek saatinde, yemek masasında yenmesi gerektiğini öğret!

Çocuğun düzensiz besleniyor, saatlere uymuyor ve dolayısıyla yemek yemesi gerektiğinde yemiyorsa; yemeklerin yemek saatinde ve yemek masasında yenmesi gerektiği bilincini oluştur! Çocuğun yemek saatinde yemeğini yemiyorsa, yemek saatleri süresince masada oturmasını sağla ve bir sonraki öğüne kadar –ara öğün de dahil olmak üzere- yemek sunma. Bu süreçte çocuğun gelip yemek isterse veya acıktığını belli ederse; uygun bir dille bir sonraki yemek saatine kadar beklemesi gerektiğini söyle. Biraz zorlu bir süreç ama lütfen sabırlı ol, üzüldüğünü asla belli etme. Yemek düzeni oluşturduktan sonra ara öğünleri eklemeyi de ihmal etme :)

Yemeğin doğal bir gereksinim olduğunu unutma! Yemekleri ödül veya ceza olarak kullanma!

Beslenmek, canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duyulan bir gereksinimdir. Çocuğunun da yemek yemenin doğal bir ihtiyaç olduğunu öğrenmesini ve kabullenmesini sağla. Yemekleri ödül veya ceza olarak kullanman; çocuğunun beslenmeye bakışını değiştirir. “Yemeğini yersen çikolata yiyebilirsin”, “Yemeğini yemezsen çikolata yiyemezsin” veya “Tabağındakiler bitmezse parka gidemezsin” gibi tutumlar çocukların yemeğe karşı daha fazla tepki göstermelerine yol açar ve çocuk fark eder ki: “yemeğin sonunda ödül varsa, tadı zaten kötüdür”!

Yeni yemekler denerken amacın; çocuğunun yemesi değil, yeni tatlar öğrenmesi olsun!

Yemek saati geldi, gün boyunca özenerek yaptığın yeni bir yemeği çocuğunun önüne koydun ve o da ne? Çocuğun dilinin ucuyla tadına baktı ve tabağı eliyle itti. Doğal olarak sende büyük bir hayal kırıklığı! Hemen vazgeçme! Çocuğunun yeni bir besini/yemeği yemesinden önce tadına bakması ve alışması gerekir, unutma :)

Yeni bir yemeği ilk defa denerken, çocuğunun tabağına minik bir lokmalık miktar koy! Yemezse pes etme, sabırlı ol!

Çocuğunun yeni bir yemeği yemesini istiyorsan, tabağına minik bir lokma koy. Öncelikle çocuğun o yemeği görmeye alışacak, sonra tadına bakacak ve daha sonra da yemeye başlayacaktır. Tadına bakıp yedikçe tabaktaki yemek miktarını zamanla arttır. Bir anda fazla arttırmamaya da dikkat et :)

Yeni yemekler sunmaktan asla vazgeçme! Çocuğunun bir yemeği yemeden önce 10-15 kez görmesi, tatması gerekir unutma!

Çocuğunun yeni bir yiyeceğe/yemeğe alışması için onu en az 10-15 kez görmesi, tadına bakması ve yemesi gerekir! Alışana kadar yemeyi reddedebilir, dokunabilir, koklayabilir, yalayabilir, tadına bakıp çıkarabilir. Önemli olan bu dönemde çocuğuna karşı sabırlı olman, umutsuzluğa kapılıp vazgeçmemen ve çocuğunu teşvik etmendir.