Çocuklarda Yaz Beslenmesine Dikkat!

Okulların kapanmasıyla uyku ve beslenme düzeni bozuluyor!
Okullar kapandı ve çocuğunuz özgürlüğünü mü ilan etti? Akşam geç saatlere kadar dışarıda, gece bilgisayar başında, öğlene kadar da uykuda mı vakit geçiriyor? Bu düzeni hemen bozun sevgili anneler. Gece uyku kalitesinin bozulması çocuklarda öğrenme becerisinin düşmesine, gün içinde kendini bitkin hissetmesine ve büyüme-gelişmenin yavaşlamasına neden olmaktadır!
Uyku düzeninin bozulması, beraberinde kahvaltı saatlerini de aksatmaktadır. Güne geç başlamak ve geç kahvaltı yapmak; genel öğün düzenini ve metabolizmayı bozarak, vücudun enerjiyi yeterli ve sağlıklı kullanamamasına neden olur. Tatil bile olsa çocuklarınızın 23:00-04:00 saatleri arasında uykuda olmalarını sağlayın.

Sıcaklarla birlikte sıvı kaybı gerçekleşiyor!
Gittikçe yükselen hava derecesi ve artan hareketlilik beraberinde sıvı kaybını da getirmektedir. Çocuğunuzun yeterli sıvı tükettiğinden emin olun. 3-5 yaş aralığındaki çocuklar günde 6-8 bardak, 5-10 yaş aralığındaki çocuklar da günde 8-10 bardak suya ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun su içme alışkanlığı yoksa, kazandırmak için renkli bardak ve şişelerden yardım alabilirsiniz.
Terlemeyle kaybedilen elektrolitler de unutulmamalıdır! Günlük su ihtiyacının bir kısmını mineralli sulardan yana tercih edin. Fakat içerdiği sodyum miktarına dikkat! Aldığınız mineralli suların düşük sodyum içermesine, yani litrede 20 mg’dan az sodyum olmasına özen gösterin.

Yaz aylarında sanılanın aksine kilo riski artıyor!
Sıcak havalarda çocukların ellerinden düşmeyen şekerli içecekler; küçük bedenler için büyük kalori kaynaklarıdır. Gazlı içecekler, şekerli soğuk çaylar, meyveli gazozlar, hazır meyve suları yaz aylarının en bilindik likit kalorileridir. Ve sadece 1 bardakları, 10 küp şeker değerinde şeker içerir! Çocuğunuzun bu içeceklerden günde 2 bardak içmesi ise, fazladan 200-250 kalori alımına neden olur.

Yaz meyvelerinin su oranı yüksek; ama tüketim miktarları da yüksek!
Genellikle en sevilen meyveler yaz aylarında çıkan meyvelerdir. Kavun, karpuz, çilek, erik, kiraz… say say bitmez. Her biri birbirinden kıymetli besinlerdir. Su içeriği yüksek, C vitamininden zengin, antioksidan kaynağı, cildi ve organları besleyen besinlerdir.
Miktara dikkat! 3-5 yaşları arasında günlük 300-400 gram, 5-10 yaşları arasında da günlük 400-500 gram meyvenin yeterli olduğunu unutmayın!
 
Arkadaş ortamı abur cubur tüketimini etkiliyor!
Siz, 2-3 yaşına kadar abur cubur diye nitelendirilen sağlıksız besinlerle çocuğunuzu hiç tanıştırmamış olabilirsiniz; ama bu hiç tanışmayacağı anlamına gelmiyor ne yazık ki. Çocuklar kreşe başladıktan sonra, çevreleri genişledikçe farklı besinleri daha çok görecekler ve deneyeceklerdir. Siz evde asla tükettirmeseniz de, mutlaka tanışacakları bir ortam oluşacaktır. Buna yaz aylarında, özgürce oynadıkları “dışarı” da dahildir! Sağlıklı alternatiflerle çocuğunuzu ilk siz tanıştırın. Oyun ortamında bilinçsiz tüketimin artacağını unutmayın! Çocuğunuzda 2 yaşından itibaren porsiyon bilinci oluşturmaya özen gösterin.

Yüksek sıcaklığa bağlı besin zehirlenmeleri riski artıyor!
Bakteriler, mikroorganizmalar uygun sıcaklığı buldukları anda (37 derece) üremeye başlarlar. Kolay bozulabilecek, risk taşıyan et ve süt ürünlerini dışarıda bırakmayın. Zehirlenme riski yüksek olduğu için, açıkta satılan her türlü besinden çocuklarınızı ve kendinizi uzak tutun. Gıda sanayiine güvenin ve güvendiğiniz markaları tercih edin. Tabii ne kadar güvenseniz de her aldığınız üründe tarih kontrolü yapmayı ihmal etmeyin.

Dışarıda fazla oynamak aile iletişimini azaltıyor!
Haftanın birkaç gününü “aktivite günü” ilan edin ve bu günlerde mutfak aktiviteleri, pazar gezmeleri, market alışverişleri yapın. Bu aktivitelerle çocuğunuzun hem beslenme zekasını arttırın, hem de yaratıcılığını geliştirin.