Beslenme Konusunda Çocuğunla Çatışma!

1. Gece Beslemelerine Son Ver!
Çocuğuna yaptığın en büyük şiddetlerden biri! Gece 22:00-04:00 saatleri arasında salgılanan büyüme hormonu, çocuğunun bu saatlerde sadece uyuması gerektiğini söylemektedir! Uykusunu biberonla verdiğin süt veya mamayla bölmek ise; minik bedeninde kilo artışı sağlarken, aynı zamanda gün içerisinde de daha az yemesine neden olacaktır.

2. Uyku Düzenine Dikkat Et!
En değerli besin, uyku! Sağlıklı ve kaliteli bir uyku, çocuğunun gün içerisindeki beslenme ve fiziksel performansını direk olarak etkilemektedir. Uyku kalitesi sağlayamayan çocuğun, gün içerisinde davranışlarında huzursuz olduğu kadar, beslenmesinde de huzursuz ve iştahsız olacaktır.

3. Boş Enerji Kaynağı Besinlerden Uzak Dur!
Şekerli yiyecek ve içecekler boş enerji kaynağı gıdalardır. Çocuğunun ana öğün yerine bu gıdaları tüketmesi iştahını kapatır. Nasıl olsa yemiyor diye düşünerek bu gıdalara yönelme. Bunlar hem tatlı tada alışmasını kolaylaştırır, hem de hassas olan kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarak obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklara neden olur.

4. Yemekten Bir Saat Önce Sıvı Alımını Sonlandır!
Çocuğunun sıvı alımını destekliyoruz, özellikle su tüketimine büyük önem veriyoruz. Ama yemekten önce aşırı su tüketimi, midesinde geçici şişkinlik yaratarak iştahını olumsuz etkiler. Yemek saatinde çocuğunun az miktarda yemek yemesine neden olur. 1 saat öncesinden sıvı alımını sonlandır.

5. Aile Sofrasına Birlikte Oturun!
Ek besin dönemine geçmenizle birlikte aile sofrası dönemi başlamış demektir. Ailece sık sık masaya oturun. Birlikte değişik yemekler yiyin. Herkes tabağındaki yemeği güzelce yerse, çocuğun da yiyecektir.

6. Rol Modeli Olun!
Çocuklar sadece fiziksel olarak değil, davranışlarıyla da anne-babalarının biber kopyalarıdır. Belirli bir besini görünce yaptığınız olumsuz davranışlar, çocuğunun o besine tadına dahi bakmadan tepki göstermesine neden olur!

7. Bağımsız Yiyebilme Sanatını Geliştir!
En başından beri çocuğunun kendi yemesine izin verin. Evet, yemekleri dökecek, üzerini ve etrafı pisletecek; ama bu sayede besinleri tanıyacak, yemek yeme zevkine varacak ve doyup doymadığını kendisi belirleyecek!

8. Israrcı Olma, Alternatif Sunma!
Çocuğunun beslenmesinde saat ve yemek kavramı oluştur. Yemek saatinde, yemek masasında var olan yemeği yemiyorsa; başka yemek olmadığını ve acıkırsa bir sonraki yemek saatine kadar beklemesi gerektiğini sakin bir dille belirt. İki ana öğün arasında, karnı aç diye ara öğün verme!