Bağırsak Hareketi Başlıyor!

Küçük bir problem gibi görülse de kabızlık birçok kişinin korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Yaşam şartlarının değişmesi, stres, kullanılan ilaçlar, yanlış beslenme gibi faktörler kısa süreli kabızlığa sebep olabileceği gibi uzun dönem devam ederek kronikleşebiliyor. Sen de bağırsaklarının hareketsizliğinden şikâyetçiysen önce sorunu tespit edip sonrasında nasıl bir yol çizeceğini belirlemek için hazırlığa başla :)
Kabızlığa sebep olan faktörler nelerdir?
• Lifsiz beslenme
• Az su tüketimi
• Yetersiz uyku
• Regl dönemi
• Hamilelik
• Hareketsiz yaşam
• Seyahatler
• Diyabet
• Hipotiroidizm
• Stres
• Laksatif içerikli ilaçların fazla tüketimi
• Tansiyon ilaçları
• Ağrı kesiciler
• Demir takviyesi
• Magnezyum eksikliği
 
Bağırsaklarını hareketli tutmak neden önemli?
Uzun dönem kabızlık özellikle kolon kanseri riskini arttırmaktadır. Türkiye’de 2007-2008 yılında yapılan kanser taramalarına göre kolorektal kanseri görülme sıklığı tüm kanserler içerisinde kadınlarda %7,8 oranıyla 3. ve erkeklerde %7,5 oranıyla 4. Sırada yer almaktadır. Bu yüzden bağırsaklarının sağlığı göz ardı etmemelisin.
Bağırsaklarına hareket kat!

Lif: Günlük 25-30 gr lif alman gerekiyor. Fakat çoğu kişi gibi sen de günlük beslenmenle bu lifi karşılayamıyor olabilirsin. Özellikle sebze- meyveler, tam tahıllı gıdalar ve kuru baklagiller bol lif içeriyor.

Su: Günde kaç litre su tüketiyorsun? Eğer 2 litreyi bile yakalamıyorsan, kabızlığa kapı aralıyorsun demektir. Günde 2,5 -3 litre su tüketmen bağırsaklarının rahatlamasını ve dışkılamanın artmasını sağlayacaktır.

Egzersiz: Hareketli bir yaşantın yoksa bağırsaklarının da hareketlenmesini bekleyemezsin. Yapacağın egzersiz karın kaslarını çalıştırarak bağırsaklarına da yardımcı olacak ve dışkının bağırsağında kalış süresini azaltacak.

Stres: Beyin ve bağırsakları etkileyen hormonlar ve sinirler birbirleriyle yakından ilgilidir. Bu yüzden stresli olduğun zamanlarda bağırsaklarının da durumdan olumsuz etkilenmesi gayet normal! Bu yüzden aşırı strese maruz kalmaktan kaçınmalısın. Bunun için probiyotik, muz, kakao, balık, badem, ceviz gibi antidepresif besinler ve melisa, sarı kantaron gibi çaylardan yararlanabilirsin.

Magnezyum: Kaslarının çalışmasına yardımcı olan bu mineral bağırsaklarını da harekete geçiriyor. Eksikliği ise bu hareketi yavaşlatarak kabızlığa sebep olabiliyor. Magnezyumu en güzel kakao, badem, muz ve yeşil yapraklı sebzelerden sağlayabilirsin. Eğer magnezyum seviyen çok fazla düşükse, eksikliği takviyeyle kapatmalısın.

Erteleme: Tuvalet alışkanlığını belirli bir rutine oturtman çok önemli, dışkılamayı devamlı ertelemen bir süreçten sonra kabızlıkla karşı karşıya kalmana sebep olacaktır.
Bağırsaklarını harekete geçirecek özel ipuçları

Probiyotik: İşte bağırsaklarına dost bakteriler, probiyotikler! Bağırsaklarının mutluluğu için çalışan bu yararlı bakteriler, gerek ishal gerek se kabızlık gibi problemlerde süper etkiye sahip. Probiyotikleri besinlerden sağlasan da, sindirim yolu boyunca birçok engellere takılarak gereken miktar kadarı maalesef ki bağırsaklarına ulaşamıyor. Bu yüzden probiyotik takviyesi kullanmalısın.

Psyllium (karnıyarık otu): Lif deposu olan Psyllium yani karnıyarık otuyla tanışmaya ne dersin? Yeterli lif alımını karşılayamayıp bağırsak problemleri yaşayanlar için harika bir alternatif. Yapılan araştırmalar özellikle divertikülit, irritabl bağırsak sendromu, inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi bağırsak hastalıklarında, kabızlık gibi durumlarda olumlu sonuç verdiğini gösteriyor. Bunun yanında özellikle kolon kanserinden koruyucu etkisi büyük. Peki, bu bitkinin prebiyotik etkiye sahip olduğunu biliyor muydun? Psyllium bağırsağındaki yararlı bakterilerden Bifidobakteri ve Laktobasilleri besleyerek çoğalmasını ve böylece sağlıklı bir bağırsağa sahip olmanı sağlıyor!

Aleo vera: Vücudundaki toksinleri uzaklaştırmada görevli en değerli bitkilerden bir tanesi Aleovera! Bu özelliğini kan ve bağırsaklarını temizlemek için de kullanıyor. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre Aleo vera kabızlık tedavisinde olumlu sonuçlar veriyor! Özellikle inflamatuvar bağırsak hastalıklarında da Aleo vera bitkisinin yeri büyük.

Kivi: Kivi, dışkılama sıklığını ve dışkı hacmini arttırma, bağırsak hareketlerini ve dışkılamayı rahatlatma özelliğine sahip! Ayrıca 100 gramı 1-3 gram lif içeriyor. Ayrıca kivi içerisinde proteaz enzim olan aktinid, bağırsak hareketlerini uyararak dışkılama sayısını arttırıyor.

Anason: Evet yanlış okumadın, kabızlık tedavisine olumlu cevap verenler etmenlerden bir tanesi de anason! 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre anason bağırsaktaki maddelerin kolonda kalış süresini azaltarak dışkılamayı arttırıyor. Çalışmaya katılan bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemediğinden dolayı anasonun kabızlık tedavisinde rahatlıkla kullanılabileceği söyleniyor.

Kuru erik: İçeriğindeki oxyphenisatin, yüksek derecede sorbitol ve kolorojenik asit laksatif etkiye sahip! Yani bağırsaklarını daha fazla çalıştırarak dışkılamayı arttırıyor.

Rezene: Bağırsak gazlarını azaltıcı etkiye sahip olmasıyla tanınan rezenenin son dönemde yapılan araştırmalarla kabızlık tedavisinde de kullanılabileceği görülüyor! 2010 yılında kronik kabızlığı olan bireyler üzerinde yapılan bir araştırma, rezenenin kabızlığa olumlu etki yaptığını göstermekte.

Zencefil: Özellikle mide bulantısı gibi sindirim sistemi problemlerinde olumlu sonuç veren zencefil, bağırsaklarının da dostu! 2014 yılı çalışmalarına göre zencefil sindirimi ve emilimi uyarma, kas aktivitesini arttırarak gaz problemlerini ve kabızlığı azaltma özelliğine sahip.

Tannik Asit(Tanen): Dikkat! Tannik asit içeren besinler daha fazla kabızlığa sebep olabilir, bu yüzden tüketimlerinde dikkatli olmalısın. Başlıca tannik asit içeren besinler; muz, cennet hurması ve üzüm.

Artık bağırsaklarını harekete geçirme zamanı! Doğru uygulamayla bağırsaklarını mutlu etmek senin elinde :)