Anti-Sivilce Diyeti!

Aynanın karşısına geçtiğinizde cildinizde sivilce görüyorsanız paniğe kapılmayın, yalnız değilsiniz! Sivilce olarak bilinen akne vulgaris 11 ile 30 yaşındaki insanların %80’inin hayatını bir noktada etkiliyor.. Evet yüzümüzde sivilce görmek çok hoş olmasa da beslenmenizdeki ufak değişikliklerle bunu önleyebileceğinizi bilmekte fayda var..

Akne cildin altındaki yağ bezlerinin fazla sebum üretmesiyle gözenekleri tıkaması sonucu ortaya çıkar. Hormonlar, bakteriler, deri hücresi anormallikleri, genetik ve stres seviyeleri gibi diğer birçok faktör de ilerlemesinde rol oynar.
Özellikle ergenlik döneminde artan hormonal değişimler akne gözlenmesini arttırır..

İşte akne ve beslenme tedavisindeki önemli 5 adım!

1. Düşük glisemik indeksli beslenme
Amerikan Dermatoloji derneğine göre düşük glisemik indeksli bir diyetin uygulanması sahip olduğunuz akne miktarını azaltabilecek etki gösterebilir. Çünkü düşük glisemik indeksli diyet kan şekerinizdeki ani artışları ortadan kaldırır. Kan şekeriniz hızla yükseldiğinde, vücudun insülin adı verilen bir hormon salgılamasına neden olur. Kanınızda aşırı insülin bulunması, yağ bezlerinizin daha fazla yağ üretmesine neden olarak akne riskinizi artırabilir. Bu yüzden beslenme düzeninize tam tahıl ürünlerini, sebze ve meyveleri ekleyebilirsiniz. Bu dönemde rafine karbonhidrattan uzak durmakta fayda var!
Peki hiç şeker tüketmeyecek miyiz?
Şekeri tamamen kesmek değil, tüketimine dikkat etmek gerekir. Günlük kalorinizin %5ini basit karbonhidratlardan oluşan bir ‘’keyif besinine’’ ayırabilirsiniz.

2. İnek sütü semptomları arttırabilir!
İnek sütü düşük glisemik bir içecek olsa da, bazı çalışmalar süt içmenin akne semptomlarında artışla bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmalarda her türlü inek sütü (tam yağlı, az yağlı ve yağsız) sivilceye bağlanmıştır. Ancak hala kesin kanıt niteliğinde değildir. Ayrıca yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünlerinin akne gelişimini arttırdığına dair hiçbir sonuç bulunamamıştır…
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde süt tüketimine dikkat edilmeli. Yeterli kalsiyumu sağlamak için peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmeye özen göstermelidir.

3. Diyetinizden trans yağları uzaklaştırıp Omega 3 ile zenginleştirin!
Yağlar öcü değildir, sağlıklı yağları almak sivilce oluşumunu azaltır.
İnflamasyonun akne oluşumuna neden olduğu göz önüne alındığında, inflamasyonu azaltacak besinleri diyetinize eklenmesi oldukça önemlidir. Balık, keten tohumu, ceviz gibi besinler antiinflamatuar etki sağlayan omega 3 içeriğiyle aknelere karşı savaş açarlar!

4. Çinko seviyelerinizi kontrol ettirin !
Çinko cilt sağlığı için son derece önemli bir besindir. Yapılan çalışmalarda akne gözlenen bireylerde düşük çinko düzeyi bulunmuştur. Çinkodan yeterli beslenmek için balık, et, kümes hayvanlarını dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Ayrıca gerekli olduğu durumlarda takviye almayı da ihmal etmemelisiniz.

5. A, E vitamini ve selenyum gibi antioksidanlardan yüksek beslenin!
  • Sayısız araştırma A vitaminin foliküllerde sebum üretimini azalttığını böylece akne oluşumunu önlediğini göstermiştir. İşte A vitamininden zengin besinler: Sarı-turuncu renkli meyve ve sebzeler; yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
  • E vitamini hem kendi başına hem de A vitaminin etkinliğini arttırmasıyla sivilce tedavisinde önemli rol oynar. İşte E vitamininden zengin besinler: Kuruyemiş, balık, yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı ve Muz, kivi, avokado, mango gibi meyvelerde bulunur.
  • Selenyum nadir bulunun bir antioksidan mineraldir ve glutatyon peroksidaz adlı enzimle etkileşime girer. Bu enzim de aknenin iltihaplı olmasını önler. Yapılan çalışmalarda iltihaplı akne hastalarında son derece düşük glutatyon peroksidaz seviyelerine rastlanmıştır. E vitamini ve selenyum takviyesinden sonra bu enzimin seviyesi yükselmiş ve akne ortadan kalkmıştır. Selenyum için daha çok brezilya cevizi tüketebilir veya takviyeye başvurabilirsiniz.