Anne Sütü Gerçekleri: Süt Fabrikanızı Tanıyın

Anne sütü bebeğin yeni yaşamındaki en kıymetli besinidir. Artık hepimiz bunu biliyoruz sevgili anneler. Peki anne sütü oluşumu hangi faktörlere bağlı? Annenizin size anne sütü vermesi veya verememesi, sizin de bebeğinize anne sütü vermenizi gerçekten etkiliyor mu? Yeterli anne sütü üretimi için neler yapmalıyız?

Bu sorular yeni doğum yapan tüm annelerin akıllarını karıştırıyor, hatta anne adaylarının bile. #fitanneningünlüğü köşemde yer vereceğim “Anne Sütü Gerçekleri” yazı dizisinde, öncelikle süt fabrikanızı tanımanızı istiyorum. Süt üretilen memelerin, doğduğunuz günden anne olduğunuz ana kadar ne süreçlerden geçiyormuş bir bakalım :)

İnsan sütü üretiminin temeli doğmadan önce başlamaktadır. Bunu kış ayında dalları ve uyuyan tomurcukları ola bir ağaç gibi düşünebilirsiniz. Laktasyonda olmayan meme içinde; alveoller (etrafında kas hücreleri, içinde süt salgılayan hücreler olan ağacın tomurcukları), süt kanalları (tomurcukların bulunduğu ağacın dalları) ve sinüsler (besinin alındığı gövdeler) bulunur. Ağaç hamileliğe kadar tam olgunluğa erişemez.

Hamilelik gerçekleşince ağaç bahar aylarında yapraklarını dışarı çıkarır. Ağacın tomurcukları olan alveoller etrafındaki boşlukları doldurarak genişler ve büyür. Bu süreçte aerola (meme ucu çevresi) ve meme ucu koyulaşmaya başlar, aerola genişler. Ağacın yapraklarını açması sonucu memede hassasiyet gerçekleşebilir. Bu durum normal gelişimin bir göstergesidir.

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde ağaç meyvelerini verdiği yaz ayına girer ve süt üretimi hızla başlar. Alveollerin içindeki süt üretim hücreleri bebeğinizin talebine göre çoğalmaya devam ederek süt üretimini destekler.

Bebeğiniz büyüdükçe (ek besinleri almaya başladıkça ve yaşına bağlı beslenmesi arttıkça) ihtiyaçları azalacak ve süt üretimi de yavaşlayacaktır. Süt üretiminin düşük seviyelerde gerçekleştiği ama hala var olduğu bu mevsim ise; ağacın yavaş yavaş yapraklarını dökmeye başladığı sonbahar mevsimidir.

Emzirme sonlandığında ağaç, yani meme, dinlendiği kış mevsimine geri döner. Süt üretim hücreleri talep olmadığı için süt üretimini durdurur, alveoller aerola ve meme ucu küçülür. Ve bir sonraki hamileliğe kadar ağacımız uyuyan tomurcukları ve dallarıyla kendini dinlenmeye bırakır.

Evet sevgili anneler kısaca süt fabrikanız emzirdiğiniz süreç boyunca bu şekilde çalışır. Süt fabrikanızı iyi tanıyın. Çünkü o, iyi süt üretimi için birincil faktörümüz ;) Mutlu haftalar…