2015 için en fit 15 besin

Yumurta

Anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağı yumurta; her sabah kahvaltında mutlaka sana eşlik etmeli! Hem daha zinde bir beden, hem de daha tok tutucu öğünler için püf noktamız yumurta! Yepyeni bir yıla başladığımız bu günlerde bedenine bir iyilik yapmak istiyorsan; protein, folik asit, fosfor, demir, çinko açısından zengin olan yumurtayı her sabah tüketmeyi ihmal etme!
Amarant

Amarant 2015’te tanışmanı şiddetle tavsiye ettiğimiz oldukça sağlıklı bir tahıldır. Hem içerdiği yüksek protein ile kilo yönetimine destek olur, hem de bol lifi sayesinde bağırsak detoksuna çok önemli bir yardımcıdır! Kanser ve kalp hastalıklarındaki kalkanlarımız arasında yerini alan amarantı haşlayarak salatalarında tüketebilir veya dolmalarda kullanabilirsin! Aynı zamanda kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, B2 vitamini, folik asit, fosfor, potasyum ve çinko açısından da zengin bu mucizevi tahılı “mutfak detoksu”nda mutlaka kullanmalısın!

Kızıl Bulgur

“Karbonhidratsız bir diyet düşünemiyorum!” Diyorsan doğru yoldasın. Çünkü, sağlıklı bir beslenme programının en az %40-45’ini karbonhidratlar oluşturmalıdır! Ancak miktarı ve türü elbette önemli! Kızıl bulgur; hem lezzetli ve hem de posa içeriği yüksek olduğu için tok tutucu ve kan şekerini dengeleyen özelliğe sahiptir! Geleneksel lezzetimiz bulgur’u bir de kızıl bulgur olarak mutlaka denemelisin! 2015’te mutfak raflarında 3. rezervasyon kızıl bulgur’a ayrıldı! 

Karabuğday

Karabuğday diğer adıyla greçka; kolesterol, kan basıncı ve kan şekerini dengelemekte muhteşem bir yardımcı! Üstelik tok tutucu ve bağırsak çalıştırıcı özelliği ile tam bir sağlıklı detoks aracı! 2015’te bedenini sağlıkla beslemek için karabuğdayı; ister çorbanda, salatanda veya sebzeli/tavuklu/balıklı karabuğday pilavı olarak hazırlayabilir veya kendi fit tarifini geliştirebilirsin!

Balık

Volümetrik tabaklarla hem ruhunu, hem de bedenini doyurmak istiyorsan; püf nokta balık sofralarında gizli! İçerisindeki faydalı yağ asitleri (omega 3), ve yüksek proteini sayesinde zihinsel gelişim ve kas yapımına destek olmak için haftalık alışveriş listene balığı eklemeyi unutma! Özellikle omega-3 içeriği yüksek olan okyanus balıkları ile hem büyüme ve gelişme çağında hem de yetişkinlikte beyin gelişimine destek olabilirsin! Bu faydalı etkileri ile kalp damar dostu olan balık, aynı zamanda kilo kontrolünde yağ hücrelerinin azalmasına destek oluyor! Haftada en az 2-3 gün balık tüketmek 2015’teki “yeni alışkanlıklar” listende yerini alsın!..

Süt

2015 mutfak alışverişi listenin ilk satırlarında yerini bulan “süt”ü yağsız tercih ederek sağladığın hayvansal yağ kazancı sonrasında, beslenmene faydalı yağları ekleyerek keyifli tabaklarla doya doya zayıflayabilirsin! Her 1 su bardağı tam yağlı süt yerine yağsız süt tercih ettiğinde yanında 5 adet badem tüketebilir; öğünlerini daha volümetrik hale dönüştürebilirsin! Önemli bir kalsiyum, protein kaynağı olan “süt” kahvaltıların ve ara öğünlerin olmazsa olmazı!

Nar

İçinizi ısıtan kırmızı rengi ile kaşık kaşık yemeye kimsenin hayır diyemediği “nar” kış aylarının vazgeçilmezi! Elbette ayıklamak için gönüllü bulmak şart! 2015’in ilk günlerinde yaşlanmayan bir cilt için, durmayan bir metabolizma ve bağırsak detoksu için hergün mutlaka nar tüketmelisin! Ancak miktara dikkat!! Günlük meyve tüketimini toplamda 300-400 gram ile sınırlandırmaya özen göster! :)

Pırasa

Kışın en fit zeytinyağlı ödülünü pırasa kaptı bile! Gün içinde istemeden aldığın toksinlerden kurtulmak için bu kış da bağırsak detoksuna ihtiyacın olacak! Hem bol posa içeriği ile süper bir detoks yapabilir, hem de içerdiği bol vitamin ve mineral ile bağışıklık sistemine destek olabilirsin!

Ananas

“Bromelain” adında çok önemli bir enzime ev sahipliği yapan ananasın düzenli tüketimi ile birçok hastalıktan korunmak mümkün! Bunlar arasında; birçok kanser türü ve inflamasyon hastalıkları başı çekmektedir. Kilo yönetiminde; hem tok tutucu özelliği hem de bağırsak detoksuna sağladığı destek ile fazla vücut yağlarından kurtulmak için her gün 100 gram ananası tüketmeyi ve ananası haftalık alışveriş listene eklemeyi unutma!

Avocado

Anavatanı Orta Meksika olan bu lezzetli meyve Aztekler'de 'bereket meyvesi' olarak anılmaktaydı. Günümüzde de tüm dünyada sevilen avokado, doymamış yağ asidinden zengindir, üstelik muzdan daha yüksek potasyum içeriğine sahiptir (100 gram muzda 393 mg, 100 gr avokadoda 503 mg potasyum vardır). Bu sağlıklı ve besleyici meyve ile B, E ve K vitamini ile çözünür ve çözünmez posa almak mümkün! Tüm bu özellikleriyle bağırsak detoksuna yardımcı; kolesterol seviyelerini düzenleyici, antioksidan kapasitesi ile kalp damar hastalıkları ve kanserden koruyucu özelliktedir!

Hindistan cevizi sütü

Hindistan cevizi sütü; hindistan cevizinin beyaz bölümünün rendelenmesi ve suda bekletilmesi ile elde edilir. Yeni yılda metabolizmanızın hızına hız katan Hindistan cevizi sütü ile sindirim problemlerinin üstesinden gelebilirsin! Antibakteriyal, antioksidan yapısı ile bu kış aylarında bağışıklığa dost bu süt; yemek pişirme sırasında keyifle kullanabileceğin aroma katıcı sağlıklı bir lezzet! Henüz Hindistan cevizi sütü ile tanışmadıysan elini çabuk tut; mutfak alışveriş listesine hemen eklemeni yap! Yağ içeriği yüksek bu sütün 100 gramı 230 kalori, 24 gram yağ, 2,3 gr protein ve 5,5 gr içeriyor! Esansiyel aminoasitlerden zengin bu sütü kremalı makarna yerine Hindistan cevizi sütlü makarna şeklinde veya kendi fit tarifini geliştirerek yemeklerde afiyetle tüketebilirsin! Unutma her 20 gr Hindistan cevizi sütü ile 1 tatlı kaşığı yağ hakkın gider! Afiyet olsun, formda tutsun!

Soya sütü

Bitkisel bir protein kaynağı olan soya sütünün; B grubu vitaminleri, folik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinko açısından zengin olduğunu biliyor muydun? Üstelik fitoöstrojen içeriği sayesinde özellikle kadınlarda meme kanserinden koruyucu etkilerini gösteren klinik çalışmalar mevcut! Tok tutucu özelliği ile kilo yönetimine destek olması da bir diğer faydalı özelliği! Soya sütü, inek sütü alerjisinde veya vejeteryan beslenmede iyi bir süt alternatifi olarak “2015’in en fit besinleri” arasında çoktan yerini aldı bile!!

Bitter çikolata

Keyifli bir ara öğün yaparken, yüksek antioksidan içeriği sayesinde, kalp damar sağlığına destek olmak hiç aklına gelir miydi? İşte bitter çikolata ikisini bir arada senin için yapabiliyor! Ancak içerik ve miktara dikkat! %70 ve üzeri kakao oranına sahip ve yağ içeriği azaltılmış 20 gram bitter çikolata, her gün çay saatinde veya günün ilk ara öğününde tüketeceğin türk kahvene eşlik edebilir. Keyifle ve doya doya yaşamın ve hatta zayıflamanın sırrı kesinlikle sağlıklı ve keyifli beslenmekten geçiyor!

Haşhaş tohumu

Gri-mavi, beyaz ve sarı renklerde, çıtır çıtır yapısıyla keyifle tüketilen ve sağlıklı bir tahıl örneği olan haşhaş tohumuna 2015’te sofranda daha çok yer vermelisin! %45-50 yağ, %20-30 protein içermesi sebebiyle sadece yağ kaynağı olarak düşünmediğimiz haşhaş tohumunda; proteinin yanı sıra; iyot, magnezyum, manganez, çinko ve bakır gibi minerallerle; tiamin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, niasin, folik asit gibi B kompleks vitaminleri de alıyorsun! Kilo yönetiminde sağlıklı ve farklı menüler oluştururken faydalanabileceğin bir tohum olan haşhaş tohumunun; 1 çorba kaşığı 47 kkal içermektedir! Bu nedenle geliştirdiğin fit tariflerde kişi başı 1 çorba kaşığı haşhaş tohumunu geçmemelisin! Hadi o zaman; oleik asit, linoleik asit ve omega-3 gibi faydalı yağ asitleri içeren haşhaş tohumu ile kalp damar sağlığını korumak ve antioksidan tarifler geliştirme zamanı!

Ruşeym

Buğdayın en özel, en faydalı bölümü olan ruşeym; buğdayın embriyosudur! Protein içeriği yüksek ve besleyici bu tahıldan arındırılmış beyaz ekmek yerine, ruşeym ilaveli tam tahıllı ekmek tüketmek veya ruşeym tohumlarını hazırladığın birçok yemeğe katarak sağlıklı tarifler geliştirmek; özenle hazırladığın sofranın besin değerini arttırır! Metabolizmayı dinç tutan ve kilo yönetimine destek rüşeym, 2015’te de mutfağında olmazsa olmazlar arasında! Üstelik her gün sadece 20 gram ruşeym ile biyolojik yaşına meydan okumak mümkün!

Bedenini sağlıkla beslemek için bu 15 fit besine sofranda yer vererek mutfaktaki detoks savaşını 2015 yılının en başından sen kazanabilirsin! O zaman geri sayım başladı!
Sevdiklerinle “Doya Doya Yaşam“ dileklerimizle..