18 Yaş Maddeleri

Uzun süren çalışmalar, uykusuz geceler, düzensiz bir beslenme, heyecanla geçen sınavlar ve seninle sınava girmeyecek olsalar dahi senin kadar kaygılı olan ebeveynler … İşte 18 yaşın 18 sağlık dolu maddesi;
1. Gençlerin korkulu rüyası; sivilce problemi! Özellikle bu dönemde başlayan sivilce problemlerinin çoğunluğu hormonal kaynaklı olmakla birlikte beslenmende basit şekeri, yağlı ve işlenmiş ürünleri aşırı tüketiminden de kaynaklı olabilmektedir. Sağlıklı ve pürüsüz bir cilt için; taze sebze ve meyve, tam tahıllar ,kaliteli protein kaynakları olan tavuk, balık, yağsız kırmızı et ve yağı alınmış süt ve süt ürünlerini yeterli ve dengeli bir şekilde tüketerek; cilt temizliğini de düzenli bir şekilde yapman bu dönemi daha hafif atlatmanda yeterli olacaktır.
2. Yine bu dönemde başlayan duygu durum bozuklukları gençleri bilinçsizce sağlıksız beslenmeye yönlendirebilir. Ancak, adolesan dönemi kalıcı yağlanmanın oluştuğu kritik bir dönem olduğundan gençlerin bilinçli beslenmesi gerekmektedir. Özellikle karın çevresindeki yağlanma; yetişkinlikte başta gelen sağlık sorunlarından hipertansiyon, hiperlipidemi, Tip2 diyabet ve kalp-damar hastalıklarıyla yakından ilişkilidir.
3. Uykusuz her gece OBEZ bir gençliğe davetiye çıkarıyor!! Uykunun aşırısı da yoksunluğu da metabolizma hızımızda %10’lara varan düşüşlere neden olmaktadır. Bu da adolesan bir bireyin gün içerinde yaklaşık 200 kalori daha az harcaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle günde ortalama 7-8 saatlik kaliteli bir uykuyla güne erken başlayın.
4. Dış görünüş senin için oldukça önemli farkındayım. Ancak bir konuda seni uyarmam gerekiyor lütfen abur cubur bilgilerden beynini ve bedenini bu dönemde uzak tut!
5. Sosyal medyanın kurbanı olma! Araştırma sonuçlarına göre, sosyal medyada geçirilen zamandan sonra kişiler abur cubur besinlere daha fazla ihtiyaç duymaya başlıyor ve yüksek yağ ve şeker içeren besinlere daha fazla yöneliyorlar. Kendine sosyal medyada zaman geçirirken sağlıklı atıştırmalıklar yarat! Tahıllı bar ve light süt ikilisine bir şans vermeye ne dersin.
6. Bu dönemde ilgi duyduğun fiziksel aktiviteye yönel. Fiziksel aktivite; seni enerjik hissettirirken; güven duygun ile birlikte sınavlardaki başarı grafiğinin artmasını yardımcı olur.
7. Beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün KAHVALTI! Güne akıllı bir kahvaltıyla merhaba deyin. Unutmayın; sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için gün içerisinde yeterince enerji bulunmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir.
8. Zihinsel performansın için kahvaltılarından 1 yumurtayı eksik etme. Her gün 1 yumurta; tam, dengeli bir protein kaynağı ve dengeli bir yağ asidi örüntüsüne sahiptir. İştah kontrolüne katkıda bulunarak abur cuburlar besinlere yönelmeni baskılar.
9. Balık ye balık hafızalı olma! Oldukça zengin omega 3 kaynağı olan balık hafızayı güçlendirir, öğrenmeyi ve konsantrasyonu arttırır. Haftada 2 gün en akıllı besin olan balığı tüket.
10. Fındık, ceviz, badem gibi elzem yağ asidi örüntüsü içeren besinler vücutta stres oluşumunu engelleyerek bu dönemlerdeki heyecan ve stresinin yatışmasını sağlar. Özellikle ceviz; omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynaklarından biridir. Sınav dönemine yatırım yapmak ve güçlü bir hafızaya sahip olmak istiyorsan her gün 2 tüm cevizi kahvaltında ya da herhangi bir ara öğününde tüket!
11. Kafeine dikkat!! Uykusuz geceler için bilinçsiz kahve tüketiminden kaçın. Sana kötü bir haberim var; akne probleminin başında severek tükettiğin kafeinli içecekler geliyor. Kahve tüketimini günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde sınırlandır ve kahvende süt tozu yerine light süt kullanarak kilo yönetimine destek ol.
12. Kan şekerini dengelemek, konsantrasyonunun uzun süre devamlılığını sağlamak adına içtiğin tüm çaylara 1 adet çubuk tarçın atmaya ne dersin :)
13. Fiziksel ve mantıksal olarak stres altında olduğun zamanlarda B12 vitamini kaynaklarına daha fazla ihtiyacın var demektir. Neden mi? B12 vitamini beyine oksijen taşıyarak serbest radikallerin yok edilmesine yardımcıdır. Bu sayede hafızayı ve duyuları güçlendirmiş olursun. B vitaminin zengin kaynaklarından olan hayvansal kaynaklı besinleri tüketmeye özen göster. Haftada 2-3 porsiyon kırmızı et, 2-3 porsiyon tavuk eti ve 2 porsiyon balık, her gün 1 adet yumurta vücuda yeterli miktarda B12 vitamini alınmasını destek olur.
14. Bağışıklık sistemin çinko ve demir rezervlerinden ciddi bir şekilde etkileniyor. Demir ve çinko rezervlerin düştükçe bağışıklılık sisteminde ciddi düşüşlere uğruyor ve dört mevsim hastalanma riskin artıyor! Sonrasında ise; tüm yıl boyunca nezleler, gripler ve farenjitlere yenik düşüyorsun. Düzenli olarak kan tetkiklerini yaptırmayı unutma evet anlıyorum çok yoğunsun ancak rezervlerin düşükse performansın da olumsuz etkilenecektir unutma!
15. Sinir sisteminde görev alan B12 dışındaki B grubu vitaminlerin en önemli kaynağı tam tahıllardır. Tam tahıllı ekmekler, bulgur, esmer pirinç, karabuğday, yulaf, çavdar gibi tam tahılları günlük beslenme örüntünüzde bol bol yer ver. E vitamini bakımından da zengin olan bu kaynaklar beyin gelişimi açısından da oldukça önemlidir.
16. Kakao polifenol kaynağı olmasından ötürü hafızanı güçlendiren bir bileşendir. Bitter çikolatan %75 ve üzeri kakao oranlarında olsun miktarı ise günlük maksimum 25 gram olsun.
17. Bağışıklık için bire bir besin grubudur KIRMIZI MEYVELER :) Sınav öncesi hastalanmak istemiyorsan her mevsimin kırmızısını tüketmeyi UNUTMA! Bu mevsim için sana önerim nar; Hadi hemen 125 g light yoğurdunla 100 gram narı karıştırarak her gün ara öğününde tüketmeye başla!
18. Domatese o kıpkırmızı rengi, brokoliye o ışıltılı yeşili, patlıcana o derin moru veren antioksidanlar besinlerde bulunan mucizelerdir. Bu dönemde antioksidan içeriği yüksek besinler, stres ve gerginliği azaltmak adına bire birdir. Renkli beslenmeye ne dersin :)

       Hayatının her dönemini doya doya ve en güzel başarılara imza atarak geçirmen dileğiyle...